Keystone-pijpleiding lekt bijna 800.000 liter olie

De leiding loopt van Canada naar Illinois, Texas en Oklahoma, het lek was in South Dakota. Nebraska besluit komende week of de pijpleiding wordt uitgebreid.

Een bord bij faciliteiten van de Keystone pijpleiding in het Canadese Alberta in november 2015.
Een bord bij faciliteiten van de Keystone pijpleiding in het Canadese Alberta in november 2015. Foto Jeff McIntosh / The Canadian Press via AP

De omstreden Keystone-pijpleiding van het Canadese bedrijf TransCanada heeft donderdag naar schatting 5.000 vaten olie gelekt in de Amerikaanse staat South Dakota, zo heeft het bedrijf laten weten in een verklaring. De pijpleiding is tijdelijk afgesloten.

Het ondergrondse olielek van bijna 800.000 liter in een landbouwgebied, waarbij volgens de staat geen water is vervuild, werd opgemerkt door een verlaging van de druk in de pijpleiding, meldt persbureau AP. De oorzaak van het lek wordt onderzocht.

Het ongeval met de pijpleiding, waarmee ruwe olie uit de teerzanden van het Canadese Alberta naar raffinaderijen in de Amerikaanse staten Illinois en Oklahoma wordt vervoerd, komt op een gevoelig moment: maandag besluit de staat Nebraska over goedkeuring van de zogeheten Keystone XL-pijpleiding, een uitbreiding om de capaciteit te verhogen.

Teerzand

Eerder dit jaar gaf de Amerikaanse president Donald Trump federale toestemming voor dat project, dat werd geblokkeerd door zijn voorganger Barack Obama na een jarenlang fel debat. Tegenstanders van de uitbreiding, waaronder milieuorganisaties en inheemse groepen, waarschuwen voor vervuiling door olielekken en grotere afhankelijkheid van teerzandolie, een relatief vervuilende fossiele brandstof.

Volgens Trump vergroot Keystone XL, waarmee teerzandolie naar raffinaderijen aan de kust van de Golf van Mexico moet worden gebracht, de energiezekerheid van de Verenigde Staten en schept het project banen.

Lees ook: Trump geeft omstreden pijpleidingen groen licht

Standing Rock

Milieuorganisaties wijzen op het lek als bewijs voor hun bezwaren. “We hebben altijd gezegd dat het geen kwestie is van of een pijpleiding lekt, maar wanneer”, zei een woordvoerder van milieuorganisatie Sierra Club tegen persbureau Canadian Press. “Vandaag heeft TransCanada dat voor ons bewezen.” Ze riep Nebraska op de uitbreiding van de pijpleiding te verwerpen.

Vorig jaar voerden inheemse bevolkingsgroepen maandenlang actie tegen de aanleg van de Dakota Access Pipeline (DAPL) bij het reservaat Standing Rock in South Dakota. Die staat heeft het traject van Keystone XL door zijn grondgebied inmiddels goedgekeurd.