Hoe iemand legaal geld verdient met de productie van nepgeld

Rich Rappaport verdient legaal zijn boterham met het maken van illegaal geld. Videokanaal Great Big Story zocht hem op.

Rich Rappaport maak nepgeld wat is gebruikt in meer dan 175 films, tv-series en videoclips.
Rich Rappaport maak nepgeld wat is gebruikt in meer dan 175 films, tv-series en videoclips. Screenshot Great Big Story/YouTube

Toen de Amerikaanse hiphopartiest 50 Cent het nummer Money uitbracht, moest daar een videoclip bij geschoten worden met jawel; veel ‘money’. De rapper is daar geen uitzondering in. Artiesten als Kendrick Lamar, Snoop Dogg, en Lil Wayne laten in clips zien dat ze wat te besteden hebben. Maar is al dat geld wel echt?

Voor het antwoord op die vraag zocht videokanaal Great Big Story de koning van het neppe geld op ofwel Rich Rappaport. Hij maakt op legale basis illegaal geld. Biljetten die hij maakte zijn gebruikt in meer dan 175 films, televisieseries en muziekvideo’s. 50 Cent, Kendrick Lamar, Lil Wayne, Fat Joe en Young Dolph; allemaal strooiden ze met zijn fake money.

In het video-interview met Great Big Story legt Rappaport uit dat het nog niet zo eenvoudig is om nepgeld te maken. Het moet namelijk wel echt lijken, maar ook weer niet te echt, want daar staat een gevangenisstraf op.

Rappaport ontwikkelde daarom twee soorten biljetten; aan beide zijden onnauwkeurig bedrukt, zodat het van een afstandje net echt lijkt en biljetten die maar aan een zijde bedrukt zijn voor wanneer het geld van dichtbij bekeken moet worden.

Bekijk hieronder de video over de kunst van neppe producten maken:

Neppe eieren en maaltijden

Oké, het geld waar dus zo overvloedig mee gestrooid wordt, is in de meeste gevallen hartstikke nep. Maar hoe zit het dan met bloed in films en videoclips? Wordt daar ketchup, tomatensaus of toch iets anders voor gebruikt? Ook dat zocht Great Big Story uit. Oh, en niet alleen dat. In de video namen ze ook neppe schildpadeieren onder de loep die ingezet worden om de diefstal van de eieren tegen te gaan door stropers. Ook zochten ze iemand op die in opdracht van verschillende restaurants nepmaaltijden maakt voor in de etalage en een architect die gebouwen namaakt.