Foto’s van kinderen met bloot bovenlijf na klacht weg uit galerie Haags WTC

De foto die Vivian Keulards van haar dochter maakte.
De foto die Vivian Keulards van haar dochter maakte. Foto Vivian Keulards

Twee kinderen met ontblote bovenlijfjes: een roodharig jongetje en een meisje. Met geweien tegen haar hoofd gedrukt speelt ze voor hert. Sinds 19 oktober hingen de foto’s in het Haagse WTC. In het weekend zijn ze verwijderd. Fotograaf Vivian Keulards schreef op Facebook: „Lees dit alsjeblieft: mijn werk is verwijderd van de muur, omdat een bedrijf uit het WTC het aanstootgevend vindt!” Welke firma bij het WTC klaagde is onbekend.

Keulards is een gerenommeerd fotograaf. De foto’s behoren tot twee series, Flaming Grace, portretten van roodharige kinderen, en Bloody Mary and Sloppy Joe, documentaire-foto’s die ze maakte toen ze tijdelijk in de VS woonde. Het meisje met de geweien is haar dochter, in 2010 spelend. Keulards: ,,Wat gaat er in de hoofden rond van deze kijkers? Dáár krijg ik de rillingen van.” Voor Renée van Nievelt van de galerie in het WTC was het ,,de eerste keer” dat haar werd verzocht werk te verwijderen. ,,We zijn een galerie in een zakelijke omgeving, daar houden we rekening mee. Maar deze zag ik niet aankomen. Dit is mooi, gevoelig werk van haar eigen dochter.” (NRC)