Recensie

Recensie Boeken

Een testosteronbom,ijskoud én warmbloedig

Scriptschrijver Tom Wood publiceerde inmiddels vier boeken over zijn vaste hoofdrolspeler Victor. De tweede is nu in het Nederlands vertaald en smaakt naar meer.

Ook huurmoordenaars hechten aan beleefheidsregels en beroepscodes. Neem Victor, de vaste hoofdrolspeler in de thrillers van Tom Wood. De Britse freelance hitman duldt niet dat opdrachtgevers in zijn bijzijn vloeken of Gods naam ijdel gebruiken. En kinderen liquideren, dat doe je als rechtgeaard huurmoordenaar niet. Als een Amerikaanse collega opbiecht die beroepsetiquette te hebben geschonden, trekt Victor onmiddellijk zijn MK23 uit zijn beenholster. ‘Zelfs mensen zoals wij moeten grenzen hebben’, zegt hij. En dan haalt hij de trekker tweemaal over. Klik. Klik.

Het pas verschenen De vijand (2011) is na De jager het tweede Victor-boek dat is vertaald. De auteur, de in Londen wonende video-editor en scriptschrijver Tom Wood (een pseudoniem), is inmiddels al vier avonturen verder met zijn bestsellerserie.

In De vijand moet Victor een schuld aan de CIA inlossen. Drie moorden in opdracht van de Amerikaanse inlichtingendienst en hij is weer een vrij man. Maar na elke aanslag raakt Victor verder verstrikt in een complexe strijd tussen twee internationale wapenhandelaren. En uiteindelijk verandert hij van jager in prooi.

Een mooi initiatief van uitgeverij Boekerij om de thrillers van Wood te vertalen. Victor is een schurk, maar wel een aardige schurk. Een professional die zijn opdrachten methodisch voorbereidt en met klinische precisie uitvoert. In veel opzichten is hij verwant aan Jack Reacher, de lonesome cowboy uit de boeken van Lee Child. Victor is net zo’n testosteronbom die zowel ijskoud als warmbloedig is, zich uit de meest hachelijke situaties weet te redden, om ten slotte achter de horizon te verdwijnen, een nieuw avontuur tegemoet. Een even onwaarschijnlijke, als sympathieke held.

Tom Wood houdt de vaart er in De vijand goed in. Hij presenteert een arsenaal aan overtuigende louche types en de plot is ingenieus. En zelfs als hij uitweidt over vuurwapens en de voor- en nadelen van bepaalde types geluiddempers blijft het onderhoudend. Laat die andere Victor-avonturen maar doorkomen.