Duitse formatie in de verlenging

De onopgeloste meningsverschillen gaan over vluchtelingen, klimaat en belastingen.

Foto John Macdougall/AFP

Ook na een lange nacht onderhandelen is het Angela Merkel en haar beoogde coalitiepartners niet gelukt om een voorlopig akkoord te bereiken over de vorming van een nieuwe regering. Deze vrijdag, om twaalf uur ’s middags, worden de onderhandelingen hervat.

Hoewel ze zich een deadline hadden gesteld van donderdagavond, gingen de vertegenwoordigers van CDU, CSU, FDP en Groenen vrijdagochtend om vier uur, nadat de gesprekken vijftien uur hadden geduurd, uiteen zonder akkoord maar met de afspraak door te praten. De grootste onopgeloste meningsverschillen betreffen het vluchtelingenbeleid, het klimaat en belastingen.

De partijen spreken al vier weken over een zogeheten Jamaica-coalitie – die zo wordt genoemd omdat de kleuren van de partijen (CDU/CSU zwart, FDP geel en Groenen groen) overeenkomen met die van de Jamaicaanse vlag. Onduidelijk is hoe groot de bereidheid van de partijen is om concessies te doen die deze ongebruikelijke combinatie mogelijk te maken.

Lees ook over de regeringsvorming: Argwaan zit Jamaica-coalitie in de weg

Geen alternatief voor Merkel

Voor Merkel (CDU) staat er veel op het spel, omdat er geen alternatief voor deze coalitie is zolang de SPD weigert opnieuw met haar in zee te gaan. Maar de Beierse zusterpartij CSU vreest dat het doen van te veel concessies afgestraft zal worden bij de deelstaatverkiezingen die volgend jaar in Beieren worden gehouden. De FDP en de Groenen zijn huiverig als kleine partij onvoldoende herkenbare inbreng te kunnen hebben in de coalitie.

Mochten de onderhandelaars het vrijdag of later dit weekeinde alsnog eens worden, dan wordt het resultaat voorgelegd aan vertegenwoordigers van hun partijen. Als die ermee instemmen, breekt een tweede fase van de formatie aan die mogelijk nog voor kerstmis een nieuwe regering oplevert.

Lees ook: Spanning binnen CDU/CSU bemoeilijkt coalitievorming