Drie jaar cel en tbs voor man die willekeurige vrouw doodstak

Lukasz S. had psychoses maar slikte zijn medicijnen niet. Toch was hij volgens de rechter niet compleet ontoerekeningsvatbaar toen hij zijn daad in Utrecht pleegde.

Het slachtoffer werd neergestoken voor het hoofdkantoor van de Rabobank aan de Croeselaan in Utrecht.
Het slachtoffer werd neergestoken voor het hoofdkantoor van de Rabobank aan de Croeselaan in Utrecht. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Een 31-jarige Pool die in februari op klaarlichte dag een vrouw doodstak in Utrecht heeft drie jaar celstraf opgelegd gekregen voor doodslag. Daarna moet hij een tbs-behandeling ondergaan. Ook is hij veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 200.000 euro aan de nabestaanden. Dat bepaalde de rechter in Utrecht vrijdag. Het OM had negen jaar celstraf en tbs geëist.

Slachtoffer Corrie van den Brink (41), medewerker van de Rabobank, werd willekeurig gekozen. Rond half negen ‘s ochtends werd ze voor het hoofdkantoor van de Rabobank op de Croeselaan neergestoken door Lukasz S., terwijl ze op weg was naar haar werk. Van den Brink onderging dezelfde dag in het ziekenhuis een aantal operaties, maar die mochten niet baten.

S. is gediagnosticeerd met schizofrenie en zat in Polen eerder drie jaar in een psychiatrische kliniek. In Polen had hij ook al een keer iemand neergestoken.

Ten tijde van de steekpartij slikte hij zijn medicijnen die psychoses moeten voorkomen niet. Daar was hij in september 2016 mee gestopt. S. hoorde stemmen, die hem de opdracht gaven iemand te verwonden.

Onrust in de maatschappij

Volgens zijn advocaat was S. niet toerekeningsvatbaar. Hij pleitte er daarom voor S. alleen tbs te geven en geen celstraf. Het OM rekende S. echter aan bewust gestopt te zijn met zijn medicatie.

De rechter ging daar niet in mee, waardoor de straf lager uitvalt dan de eis van het OM. Er valt volgens de rechter niet vast te stellen hoe bewust S. is gestopt met nemen van zijn medicijnen; het niet slikken van de medicijnen is onderdeel van het ziektebeeld. De rechter acht S. sterk verminderd toerekeningsvatbaar.

Net als het OM was de rechter van mening dat er geen sprake was van voorbedachten rade. Daarom is S. veroordeeld voor doodslag. Verder zei de rechter dat de daad van S. tot grote onrust in de maatschappij heeft geleid: “Door de totale willekeur had iedereen het slachtoffer kunnen zijn.”