Dijkhoff weer in de prijzen, ook PvdA’er klapt uit de school

De Haagse Stemming Vandaag is dag 23 van kabinet-Rutte III. Schrijf je in om deze als nieuwsbrief per mail te ontvangen.

Grapperhaus is nog geen maand minister, en nu al te machtig. D66 schuift de referendumdiscussie door naar de volgende generatie. En Dijkhoff is niet alleen de slimste.

MINISTER TE MACHTIG: De eerste opdracht van Ferdinand Grapperhaus als minister van Justitie en Veiligheid is loslaten. De Nationale Politie, in 2013 compleet gecentraliseerd, moet juist weer regionaler geleid worden, blijkt uit een vier jaar durend onderzoek. En het probleem zit niet bij de immer bekritiseerde korpschef, maar bij de dominante positie van de minister zelf, zegt onderzoeker Wim Kuijken. “De verhoudingen tussen de minister van Justitie en Veiligheid, de korpschef en het lokale gezag, de burgemeester, staan onder spanning.” Ook weten we niet “of de nationale politie Nederland veiliger maakt”.

HET BRIEFJE VAN KNOPS: Vroeger was dat het probleem geweest van de minister van Binnenlandse Zaken, maar die gaat niet meer over de politie. Kajsa Ollongren moest zich in haar eerste debat voor genoeg andere zaken verdedigen. Haar eigen uitspraken als wethouder in Amsterdam, waarvoor ze volgens de PVV gevangenisstraf verdient. Het verspreiden van nonnieuws over nepnieuws. En het afschaffen van het referendum. Bij vlagen deed ze het soepel, maar ze was vooral ambtelijk voorzichtig en wilde vragen “niet uit de losse pols beantwoorden”. Al legde ze zichzelf die beperking op nadat staatssecretaris Raymond Knops haar een briefje had toegespeeld. Haar eigen conclusie: het gaat er in Den Haag veel harder aan toe dan in Amsterdam.

Was will die Partei?: Ook rond het referendum laveerde ze uiterst terughoudend. Een toezegging dat de intrekking van het raadgevend referendum in ieder geval referendabel zal zijn, wilde ze niet doen. Sterker nog, ze wil het waarschijnlijk tot en met de voor D66 spannende gemeenteraadsverkiezingen en het referendum over de intelwet in maart zo min mogelijk over het onderwerp hebben. Op het D66-congres, dat morgen in Leeuwarden wordt gehouden, is een slimme uitweg gevonden om interne discussie over de afschaffing te temperen. Het partijbestuur steunt de wens van de Jonge Democraten dat D66 met een nieuwe wet voor bindende referenda komt. Dat duurt jaren en er zijn maar weinig andere partijen voor, maar zo laat D66 het onderwerp niet helemaal vallen.

RACE TO THE BOTTOM: Halbe Zijlstra, woensdag in de Kamer nog zo geroemd om zijn debuut als minister, krijgt het internationaal te verduren. Tijdens zijn eerste buitenlandse reis naar Duitsland kreeg hij volgens De Telegraaf forse kritiek op het Nederlandse belastingklimaat. Het is de Duitsers een doorn in het oog dat internationale bedrijven daar geen belasting betalen, omdat ze in Nederland een fiscale vrijhaven vinden. Zijlstra kon beloven dat trustkantoren worden aangepakt, maar onduidelijk is of er ook over de dividendbelasting is gesproken.

WEER EEN PRIJS: De Slimste Mens winnen, een interim ministerschap tot een succes maken, fractievoorzitter van de grootste partij worden en een dochter krijgen. Alsof 2017 nog niet tot een spectaculair genoeg jaar was voor Klaas Dijkhoff, is hij vannacht door tijdschrift Esquire ook nog uitgeroepen tot best geklede man. De nonchalance waarmee hij soms lijkt te debatteren, is niet terug te zien in zijn kledingstijl, waar hij, zo geeft hij toe “altijd wel (mee) bezig” is. Al gaat dat niet altijd goed. “Soms doe ik thuis een jasje aan en denk ik: kan nog net. Maar dan kon het dus net niet. Dat lees je dan meteen terug”, op sociale media.

WEER EEN BOEK: Een boek van een oud-Kamerlid kan veel stof doen opwaaien, bewezen Sharon Gesthuizen (SP) en Ybeltje Berckmoes (VVD) recent. Dat zal met het opus van Roelof van Laar (PvdA) niet gebeuren. Hij schrijft wel hoe hij zich door Diederik Samsom gedwongen voelde in te stemmen met het bombarderen van IS boven Syrië. En hoe die partijleider zich weer verraden voelde door uitdager Lodewijk Asscher. Maar een tell all over de PvdA-fractie tijdens Rutte II, de leiderschapsstrijd en de vrije val van de partij is het niet geworden. Opmerkelijk: de ‘primeur’ over zijn boek gunde Van Laar aan het AD en op de kaft van zijn boek staat een compliment van een journalist van dezelfde krant.

Correctie: In De Haagse Stemming van gisteren werd een citaat van Laurens Jan Brinkhorst per ongeluk toegeschreven aan Henk Bleker. Een dag was het niet Gert-Jan Segers, maar zijn fractiegenoot Eppo Bruins die het afschaffen van de dividendbelasting “een hele meloen om te slikken” had genoemd.

QUOTE VAN DE DAG:

“Ieder Kamerlid heeft recht op zijn of haar eigen herinneringen. (…) Ik vind het nu vooral belangrijk dat iedereen elkaar heel houdt.”

Diederik Samsom (PvdA) wil niet reageren op het boek van oud-fractiegenoot Roelof van Laar.

* Correctie (17 november 2017): In de eerdere versie van deze nieuwsbrief stond dat Jan Hoedeman Roelof van Laar interviewde, dat was zijn collega Hanneke Keultjes.