Dagelijks verkeerschaos bij grote basisschool De Mare in Rotterdam

Onderwijs Drie grote scholen in één wijk – dat leidt tot serieuze verkeersproblemen.

Ook in de Graaf Florisstraat is dubbel parkeren bij de school een probleem.
Ook in de Graaf Florisstraat is dubbel parkeren bij de school een probleem. Foto Robin Utrecht

Elke dag ontaardt de rust in de straten rondom basisschool De Mare in Vreewijk, Rotterdam-Zuid, in totale chaos.

Honderden ouders willen hun kind met de auto voor de deur afzetten. Maar er is te weinig ruimte om te parkeren en weer snel weg te rijden, waardoor ze tegen elkaar botsen en over de stoep rijden, soms zonder op de kinderen te letten die er lopen. „De wethouder moet ingrijpen”, vindt PvdA-raadslid Co Engberts.

„Het is levensgevaarlijk”, zegt Tineke (54). Zij brengt haar zoon van tien elke dag met de fiets naar De Mare. Hem alleen naar school laten fietsen is geen optie. „Ik ben hier zelf een paar jaar geleden omvergereden. Van achter reed een auto over de stoep tegen mijn fiets aan. Ik zag hem niet en viel om, terwijl mijn kind achterop in het zitje zat. En denk maar niet dat die ouder in de auto vroeg hoe het met ons ging. Hij reed gewoon weg.”

Doordat er elke dag zoveel auto’s door de straten rijden, is op de fiets naar school gaan gevaarlijk voor de leerlingen van De Mare. „Ik hoorde dat een auto een jochie met zijn fietsje in de berm gedrukt had” , zegt Marco van Lent, lid van de gebiedscommissie Feijenoord, die daar afgelopen woensdag over vergaderde.

De directeur van De Mare, Peter van der Waal, heeft er al over gepraat met wethouder Joost Eerdmans (sociale veiligheid, Leefbaar Rotterdam), zegt hij. Die bood aan in januari te flyeren om ouders te leren hoe ze veilig rond de school kunnen rijden. Een paar agenten komen die maand controleren of de ouders zich aan de verkeersregels houden. „Maar zodra die weg zijn, vervallen veel van hen in hun oude gedrag.”

Oude gedrag

Dit probleem speelt bij veel meer scholen in Rotterdam. Bij de Hildegaertschool in Hillegersberg geldt sinds kort een proef met een parkeerverbod en eenrichtingsverkeer.

Van de 850 leerlingen van De Mare komt maar 35 procent uit Vreewijk zelf. „Sommigen wonen ver van school, zoals in Barendrecht”, zegt Van der Waal. „Die komen met de auto. Zeker als het regent.”

Veel van de duizend leerlingen van het Vreewijk Lyceum – in de straat achter De Mare – en de driehonderd scholieren van een andere basisschool die daar sinds dit schooljaar in een dependance zitten, worden ook met de auto gebracht. De woonwijk is helemaal niet ingericht op zoveel auto’s tegelijk.

Botsingen

De drie scholen liggen dicht bij elkaar tussen smalle, beklinkerde straatjes met op de meeste plaatsen eenrichtingsverkeer. Op een deel van de straat die naar De Mare leidt, kunnen auto’s wel twee kanten op rijden. „Daar heb je vaak botsingen”, zegt Leo (55) die ertegenover woont. „Ik heb er dit jaar al drie gezien, de politie moest er zelfs bij komen. Soms worden ouders zo boos dat ze op de vuist gaan of op de ruiten van elkaars auto’s staan te timmeren. Terwijl de kinderen achterin zitten.”

Honderden ouders die hun kinderen met de auto voor het hek van de school afzetten, veranderen tweemaal per dag in verkeershufters, zegt ook Tineke. Tussen kwart over acht en half negen ’s ochtends en ’s middags, als de school uitgaat.

„Het is verschrikkelijk”, zegt Rebecca (37). Haar zoontje van vier jaar zit op de De Mare. „Iedereen moet op tijd naar zijn werk en wil zo snel mogelijk weg. Maar dat kan niet omdat het hier dan helemaal vast staat. Daar worden veel mensen agressief van. Zelf kom ik ook elke dag te laat.”