Celstraf en tbs voor Twentse brandstichter

Door de branden zijn ongeveer tien voetbalvelden aan heideveld en bos verwoest.

Hulpdiensten van de brandweer bestrijden een natuurbrand in het heidegebied aan de Holtweg in Beuningen.
Hulpdiensten van de brandweer bestrijden een natuurbrand in het heidegebied aan de Holtweg in Beuningen. Foto Gijs Huiskes/ANP

Een 27-jarige man uit Denekamp die verantwoordelijk is voor meerdere natuurbranden in Twente eind april, is vrijdag door de rechtbank in Almelo veroordeeld tot vijftien maanden cel en tbs. De rechter oordeelde dat de man verminderd toerekeningsvatbaar is en lijdt aan pyromanie.

Door de acties van de man zijn dieren levend verbrand. In totaal zijn er meer dan tien voetbalvelden aan heide en bos verwoest. De man moet daarom 1.200 euro schadevergoeding betalen aan Staatsbosbeheer.

De politie kwam de brandstichter eind april al snel op het spoor aan de hand van een getuigenoproep. Verschillende mensen hadden hem of zijn auto steeds weer in de directe omgeving van de branden gezien. Bij één van de branden stond zijn auto niet bij zijn woning. Uit onderzoek bleek dat hij zijn auto nooit uitleende.

De politie checkte ook zijn internetgeschiedenis. Daaruit kwam naar voren dat de man op zijn mobiele telefoon iedere keer nieuwsberichten en informatie over de branden opzocht.