Bossche wethouder stapt op na rijden onder invloed

Wethouder in Den Bosch Jos van Son (64) was van plan om in maart te stoppen met de politiek.

Foto Lex van Lieshout/ANP

Wethouder in Den Bosch Jos van Son (Rosmalens Belang) heeft vrijdag zijn functie neergelegd nadat hij woensdag onder invloed met zijn auto van de weg raakte. Dat schrijft Brabants Dagblad.

In een brief aan de gemeenteraad van Den Bosch schrijft hij vrijdag: “In verband met mijn functie en verantwoordelijkheid heb ik geoordeeld dat ik mijn wethouderschap per direct moet beëindigen.”

Rosmalenaar Van Son (64) was sinds januari 2015 wethouder van onder meer Verkeer & Vervoer en Sport. Vijf jaar lang was hij fractievoorzitter van Rosmalens Belang, daarvoor was hij vier jaar raadslid. Hij was al van plan na de gemeenteraadsverkiezingen in maart te stoppen met de Bossche politiek.

Alcoholprobleem

Woensdagavond rond zes uur ‘s avonds reed Van Son tegen een heg langs de Eikenburglaan in Maliskamp, bij Rosmalen. Hij werd aangehouden door de politie. Na een blaastest bleek hij een alcoholpromillage van 1,31 in zijn bloed te hebben (zo’n zes glazen alcohol), terwijl maximaal 0,5 toegestaan is.

“De schuld ligt geheel bij mij, dit is onacceptabel”, zegt Van Son tegen Brabants Dagblad. “Ik heb een alcoholprobleem en krijg sinds kort professionele hulp.”

Tweede wethouder onder vuur

Deze week kwam ook de positie van een andere wethouder in Den Bosch in gevaar. De partij van Paul Kagie (wethouder Zorg en Welzijn), Bosch Belang, stapte uit de coalitie, die verder bestaat uit het CDA, de VVD, D66 en het Rosmalens Belang. De coalitie is hiermee haar meerderheid in de gemeenteraad kwijt.

In een brief aan de nieuwe burgemeester Jack Mikkers riepen de oppositiepartijen op de positie van wethouder Kagie te bespreken. “De stabiliteit van het bestuur van onze stad is in het geding”, schreven zij. Een speciale raadsvergadering hierover is gepland op 23 november. Uiteindelijk bepaalt de gemeenteraad of Kagie kan aanblijven als onafhankelijk wethouder.

Wethouders treden te vaak af, vindt oud-wethouder van Deventer en Zwolle Martin Knol. In de periode 2010-2014 haakte 40 procent af. Lees het interview.

Dinsdag steunde de coalitiegenoten van Bosch Belang de motie niet over het versnellen van de besluitvorming rondom een zwembad. Daarop besloot de partij uit de coalitie te stappen. De motie werd wel aangenomen door steun van de oppositiepartijen.