Opinie

Bomen kappen tegen CO2-uitstoot

Nu de lichtjeskunst van Daan Roosegaarde er feestelijk is onthuld, is de Afsluitdijk een echte attractie. Straks opent ook het ‘beleefcentrum’ de poorten en dan stromen ze toe, die tienduizenden extra toeristen. Rein Veldboer woont er vlak naast, in Den Oever, en ziet het met lede ogen aan. „Achter die schutting is de Waddenzee”, wijst hij in zijn tuin, vol fraaie houtsculpturen. Hij is beeldhouwer, gewend in alle rust te werken, „tijdloos, tussen de elementen.” Momenteel ligt een enorme Moorse kop op zijn werkbank: die moet het gaperbeeld vervangen dat vorig jaar van een Amsterdamse gevel is gejat, mogelijk door Zwartepietactivisten.

Nu voert hij zelf actie. Tegen het kappen van bomen. Jazeker, als houtsnijder. Dat klinkt ongerijmd, maar de grootste tegenstrijdigheid vindt hij de reden waarom die bomen moeten wijken rond de op- en afritten van de A7 bij de Afsluitdijk. „Er komen nieuwe elektrische waterpompen in de Stevinsluizen. Om die energieneutraal te maken, moeten daar zonnepanelen naast komen. Bomen kappen om CO2-uitstoot te verminderen. Dat is niet uit te leggen.”

Met de Stichting Landschapszorg Wieringen startte hij een petitie om die panelen elders neer te leggen. „Je moet ze toch op het net aansluiten. Want de zon schijnt niet altijd, en in de zomer heb je een overschot. Drie jaar terug hadden we de iepziekte. Dat kostte bijna drieduizend bomen. Daarna kwam de essentaksterfte. Opnieuw ellende. Waarom moeten ze nu goddorie gezónde bomen weghalen?”

Omdat de Afsluitdijk een nationaal „icoon” is, vermoedt hij. En zo’n glinsterende panelenzee op de taluds pepert de bezoekers meteen bij de entree even in hoe energieneutraal deze belevenis wel is. Hollandse waterwerken, komt dat zien. Vol Dutch Design, zichtbaar klimaatneutraal en o, je mag er 130 scheuren. Fasten your seatbelts. Enjoy the show.

Zo’n tien hectare bos kan dit gaan kosten. „Een kaalslag. Dan wordt het een doods verkeersplein. Bovendien dempen die bomen het lawaai, vangen ze fijnstof af en er loopt een route van trekvogels overheen.” Dat Rijkwaterstaat belooft aan herplanting te doen vindt hij een lachertje. „Die bomen zijn bijna tachtig jaar oud. Daar komen jonge boompjes voor terug. Dat staat in geen verhouding.”

Puur symboolpolitiek, zoals zoveel rond die nieuwe Afsluitdijk. „De gemeente zegt dat ons piepkleine recreatiestrandje straks mooi te zien is vanaf de A7. Ze verwachten dat hordes toeristen dan spontaan het stuur omgooien om de lokale economie van Wieringen te gaan versterken.”

Christiaan Weijts schrijft op deze plek iedere vrijdag een column.