Foto Khalid Amakran

Interview

‘Bij ons in de klas is liefde niet zo’n ding’

In de rubriek Jong! vertellen pubers over zichzelf, de wereld en elkaar. Deze week: Melle Kroes (14).

Zakmes

„Ik denk dat wij thuis veel mogen. We kregen al een zakmes toen we 6 of 7 waren. Omdat je er zo vroeg mee om leert gaan, weet je wat je wel en niet moet doen. Een vriendin ging mee op vakantie, die had geen idee hoe zo’n ding werkt. Het komt misschien ook doordat mijn vader hovenier is. Als we met hem in het bos lopen, kan hij altijd veel vertellen over planten. Ik hou wel van natuur. Je denkt dat je er veel over weet, veel herkent, maar toch zijn er altijd nieuwe dingen.”

Brugklas

„Ik figureer regelmatig in tv-series, films, reclames. Het is leuk dat je op tv komt en nieuwe mensen ontmoet. En ik hoop later wel iets te bereiken, een grotere rol te krijgen. Soms verdien ik er wat mee, 15 of 25 euro per dag. Bij Brugklas hebben we een keer gezwommen. Dan ga je gewoon zwemmen en krijg je daar geld voor. Brugklas lijkt niet op mijn eigen leven. Sommige dingen wel, maar die worden erg uitvergroot. Dan is er bijvoorbeeld heel lang ruzie over iets kleins. In Brugklas heb je ook veel meer liefde. Bij ons in de klas is dat niet zo’n ding. Ik heb vorig jaar een vriendje gehad, mijn beste vriendin ook. Na de zomervakantie gingen we allemaal naar een andere klas, toen was het een beetje over.”

Vragen hoe je iets schrijft

„In groep 6 heb ik begeleiding gehad voor dyslexie. Je leert dat je het gewoon kunt vragen als je niet weet hoe je iets schrijft. En dat dat niet erg is. In groep 7 ben ik blijven zitten. In mijn nieuwe klas kreeg ik vriendinnen waar ik heel goed mee om kon gaan. Door hen heb ik veel geleerd, want ik kon hen makkelijk dingen vragen. Eerst had ik een mavo-advies, in groep 8 werd het havo. Nu zit ik op het vwo.”

Foto Khalid Amakran
Foto Khalid Amakran
Foto Khalid Amakran
Foto’s Khalid Amakran

Sinterklaas

„Wij zijn niet christelijk, maar ik zat op een christelijke basisschool. Ik vind het wel belangrijk dat je ook andere dingen meekrijgt. Als je mensen met andere culturen tegenkomt, moet je daar ook iets over weten. Ik ben weleens met een vriendin mee naar de kerk geweest. Het was wel gezellig. Ik denk dat wij dat op een andere manier hebben, als we Sinterklaas vieren of zo. De gezelligheid, de sfeer, het samenzijn. Een meisje uit mijn klas draagt sinds een jaar een hoofddoek. Bij gym moet ze soms het speldje afdoen en dan gaat hij wiebelen of afzakken. Dat vindt ze dan lastig. Ik vind het wel mooi dat ze dat over heeft voor haar geloof.”

In de rubriek Jong! vertellen pubers over zichzelf, de wereld en elkaar. pubers@nrc.nl.