Beruchte Siciliaanse maffiabaas Riina overleden

De capo dei capi van de Cosa nostra liet onder meer twee maffiabestrijders liquideren met bomaanslagen. Hij kreeg 26 keer levenslang opgelegd.

Riina wordt in 1996 door politieagenten naar de rechtbank begeleid.
Riina wordt in 1996 door politieagenten naar de rechtbank begeleid. Foto Gianni Schicchi/AP

Salvatore Riina (87), voormalig capo dei capi van de Siciliaanse maffia, is in een ziekenhuis in Parma overleden. Dat melden verschillende Italiaanse media. Riina, bijgenaamd Het Beest, staat bekend als een van de wreedste maffiabazen ooit.

Hij gaf in de jaren negentig onder meer de opdracht onderzoeksrechters en maffiabestrijders Giovanni Falcone en Paolo Borsellino met bomaanslagen om het leven te brengen. Zij hadden ervoor gezorgd dat honderden maffiosi achter de tralies verdwenen. Naar aanleiding van de moorden op Falcone en Borsellino werd de jacht van de Italiaanse staat op de maffia sterk uitgebreid.

Lees ook deze necrologie van Riina: Sluwe en meedogenloze capo dei capi

Riina zat een gevangenisstraf uit van 26 keer levenslang. Hij werd verantwoordelijk gehouden voor meer dan 150 moorden. Vanwege zijn slechte gezondheid verzocht hij de rechter afgelopen zomer om thuis te mogen overlijden. De maffiabaas zat in een zeer streng regime in de gevangenis.

Uitzonderlijk wreed

Concurrenten van Riina binnen en buiten de Cosa nostra werden zonder genade geliquideerd. Riina was lid van de Corleonesi-clan binnen de Cosa nostra, genoemd naar het dorp Corleone waar hij vandaan kwam. Ook burgers waren niet veilig. Bij toeristische trekpleisters in Rome, Milaan en Florence, werden begin jaren negentig verschillende aanslagen gepleegd. Daarbij vielen tien doden.

Zelfs voor maffiabegrippen was Riina uitzonderlijk wreed. Volgens een belangrijke getuige tegen Riina, die in 1993 werd opgepakt, was het motto van de maffiabaas: “Als een vinger pijn doet, kan je het best voor alle zekerheid de hele arm eraf snijden”. Na de arrestatie van Riina volgde Bernardo Provenzano hem op als belangrijkste baas van de Cosa nostra. In 2006 werd Provenzano opgepakt en vorig jaar overleed hij.

De wreedheid van Riina zorgde ervoor dat de meerdere maffiosi besloten samen te werken met justitie. Ook de steun van de Siciliaanse bevolking voor de maffia brokkelde af door het terreurbewind van Riina.