Belgische rechter stelt beslissing over uitlevering Puigdemont uit

De rechtbank boog zich vrijdagmiddag over de vraag of de afgezette Catalaanse president Puigdemont en zijn ministers worden uitgeleverd aan Spanje, maar een oordeel bleef uit.

De advocaat van Puigdemont staat de pers te woord.
De advocaat van Puigdemont staat de pers te woord. Foto Yves Herman/Reuters

Een rechter in Brussel beslist op 4 december of de afgezette Catalaanse president Carles Puigdemont uitgeleverd wordt aan Spanje. De rechtbank boog zich vrijdagmiddag over de zaak, maar heeft meer tijd nodig om een besluit te nemen, schrijft de Belgische krant De Standaard.

Puigdemont vertrok eind oktober met vier bewindslieden naar België. Dat deed hij nadat de Spaanse premier Mariano Rajoy de Catalaanse regioregering ontbond, omdat het Catalaanse parlement eenzijdig de onafhankelijkheid van de provincie had afgekondigd. Daarop volgde een Europees en een Spaans arrestatiebevel voor het vijftal. Puigdemont en zijn ministers gaven zich vervolgens aan bij de Belgische politie. Ze worden beschuldigd van rebellie, opruiing en verduistering.

Lees ook: Puigdemont: van banketbakkerszoon tot zelfverklaard president

De openbaar aanklager vroeg vrijdagmiddag om uitlevering aan Spanje voor het vijftal. De advocaten van Puigdemont en zijn ministers krijgen op 4 december de kans om een pleidooi te houden, waarna de rechter een oordeel zal vellen.