Argentijnse onderzeeboot met minstens 40 opvarenden vermist

De Argentijnse marine is een grootschalige zoekactie begonnen. Sinds woensdag is er geen contact meer geweest met de onderzeeboot.

Het marineschip San Juan is al twee dagen vermist. Beeld uit 2014.
Het marineschip San Juan is al twee dagen vermist. Beeld uit 2014. Foto AFP/Alejandro Moritz

Een onderzeeboot van de Argentijnse marine met minstens veertig bemanningsleden aan boord is al twee dagen vermist. De autoriteiten zijn een grootschalige zoekactie begonnen om de boot te vinden, meldt de Argentijnse marine. Mogelijk is er sprake van een communicatieprobleem.

De ARA San Juan was bezig met een oefening in de zuidelijke Atlantische Oceaan in de exclusieve economische zone van Argentinië, schrijft de Argentijnse krant Clarín. Onderweg vanaf een zuidelijke marinebasis in Ushuaia naar Mar del Plata gaf het woensdag voor het laatst een locatie door.

De Argentijnse marine onderzoekt waarom de boot niet meer antwoordt. Media schreven eerder dat de onderzeeboot mogelijk na een brand aan boord naar het vasteland werd gesleept, maar een woordvoerder van de Argentijnse marine sprak dat vrijdag tegen: “De onderzeeboot is niet gevonden. We hebben nog steeds geen communicatie [met de boot, red.].”

Vliegtuig ingezet bij zoekactie

Volgens de woordvoerder moeten onderzeeboot normaal gesproken naar de oppervlakte komen wanneer sprake is van een communicatieprobleem. Bij de zoekactie zijn meerdere boten en een vliegtuig ingezet. De onderzeeboot heeft volgens de marine voorraden om meerdere dagen te overleven.

De ARA San Juan is een onderzeeboot met diesel-elektrische aandrijving van het type TR-1700. De boot werd in de jaren ’80 gebouwd in Duitsland, en had onlangs nog een grote opknapbeurt gekregen.