14 jaar cel voor moord uit 1990

Miriam Sharon werd 27 jaar geleden vermoord. DNA-onderzoek door het cold case-team van Den Haag leidde vrijdag tot een veroordeling.

Foto Lex van Lieshout/ANP Xtra

Een 53-jarige man is door de rechtbank in Den Haag veroordeeld voor de moord op Miriam Sharon op 8 oktober 1990. Hij krijgt veertien jaar gevangenisstraf, maakte de rechtbank vrijdag bekend.

De zaak-Miriam Sharon werd in 2015 opnieuw geopend door het cold case-team van Den Haag. De 36-jarige Israëlische vrouw, moeder van twee jonge kinderen, werd in 1990 dood aangetroffen in haar huis. Het nieuwe DNA-onderzoek leidde in augustus 2016 tot een arrestatie: Daniël E., die gelijk na de moord werd aangehouden maar in 1990 wegens gebrek aan bewijs werd vrijgelaten. Niet eerder leidde een cold case-onderzoek in zo’n oude zaak tot een arrestatie.

Vrijdag bepaalde de rechtbank dat E. schuldig was aan moord. Als het oordeel doodslag was geweest, had hij niet vervolgd kunnen worden vanwege het verlopen van de verjaringstermijn. Volgens de rechtbank was echter sprake van moord met voorbedachte rade. Belangrijk was daarbij de verklaring van de toen zevenjarige dochter van Sharon over een man die eerder op de avond het huis was binnen gekomen. In de strafbepaling liet de rechtbank het lange zwijgen door E. ook zwaar meewegen.

DNA-match

E. werd opgepakt in Amsterdam, nadat het cold case-team in Den Haag de zaak in 2015 opnam. Aan de hand van een sigarettenpeuk en een nagelschaartje, bewijs dat werd verzameld in het originele politieonderzoek, kon een DNA-profiel worden gemaakt. Dat profiel komt overeen met het DNA van E., waardoor duidelijk is dat de man ten tijde van de moord in het huis aanwezig was. Het zijn de enige gevonden sporen in de woning.

De eis van het Openbaar Ministerie was zestien jaar gevangenis.