Zijlstra knuffelt in nieuwe rol liever de Kamer dan dictators

De Haagse Stemming Vandaag is dag 22 van kabinet-Rutte III. Schrijf je in om deze als nieuwsbrief per mail te ontvangen.

Halbe Zijlstra verrast vriend en vijand in zijn eerste grote debat. Kajsa Ollongren stuit juist op exceptionele kritiek. Wiebes moet het huiswerk van Kamp overdoen. En Bleker heeft een opdracht voor Schouten.

DE NIEUWE HALBE: Als volleerd diplomaat wist Halbe Zijstra het vannacht met bijna elke Kamerfractie eens te zijn. Over mensenrechten en de EU; zelfs het Israëlisch-Palestijns conflict escaleerde niet in zijn eerste debat met de Tweede Kamer. Dat is niet zozeer een breuk met zijn PvdA-voorgangers, Koenders en Timmermans, alswel met zijn eigen verleden. Als fractievoorzitter van de VVD had Zijlstra het met velen aan de stok en zijn visie op de wereld leek te bestaan uit de flexibiliteit om dictators te knuffelen. In een sterk debuut als minister toonde hij zich tegelijkertijd realist en idealist. Zijlstra gaat op zoek naar meer “binnenlands draagvlak voor buitenlands beleid”. Daarin herkent verslaggever Mark Kranenburg iets van zijn eerdere voorganger Verhagen (CDA). Dat is wellicht niet waar ze op het ministerie op zitten te wachten. Al maken die zich momenteel vooral zorgen over het gebrek aan werkplekken.

ZEKERE MEERDERHEID: Als het debat over de dividendbelasting iets laat zien is het dat Rutte III, ondanks de minimale meerderheid in beide Kamers, een maatregel niet hoeft te kunnen onderbouwen om ‘m door te voeren. Mark Rutte had zijn huiswerk dit keer wel gedaan en de gezamenlijke verdedigingslinie was opgetrokken. Aan de afschaffing wordt niet getornd, want dan worden de grote bedrijven waarvoor die bedacht is maar onrustig. Maar de discussie ettert nog wel door tot en met de behandeling van het uiteindelijke wetsvoorstel.

NEPNIEUWS: Het dieptepunt van de debatmarathon woensdag was zonder twijfel hoe de PVV de nieuwe minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66) ontving: met een Trumpiaanse lock her up. Volgens Kamerlid Martin Bosma verdient zij dertig jaar cel om een uitspraak als wethouder van Amsterdam dat de stad zich zou kunnen afsplitsen als Wilders premier zou worden. (Als we het Trouw-portret van Ollongren moeten geloven een onkarakteristiek felle uitspraak van deze nogal saaie vrouw.) De begrotingsbehandeling ging sowieso meer over Kamerleden die elkaar verweten boodschapper van nepnieuws te zijn dan de vraag of en hoe ze dat gezamenlijk zouden moeten bestrijden. Politiek columnist Tom-Jan Meeus ziet in de Kamer blinde naïviteit rond Russische inmenging in onze democratie.

KAMERTRANEN: Gronings Kamerlid Sandra Beckerman (SP) was zichtbaar geëmotioneerd door de uitspraak van de Raad van State dat het zogeheten gasbesluit van de regering over moet. Voormalig minister Kamp heeft onvoldoende gemotiveerd waarom hij denkt dat de komende jaren 21,6 miljard m3 gas per jaar gewonnen kan worden. Opvolger Wiebes heeft een jaar om het huiswerk opnieuw te doen en te motiveren waarom we niet stoppen met gaswinning. Tot die tijd hoeft het winningsniveau echter niet omlaag.

STOLPNIEUWS: Er wordt wel gespeculeerd over hoe lang Jeanine Hennis Kamerlid blijft na haar val als minister van Defensie, maar aan haar portefeuille zal het niet liggen. De VVD maakt bekend dat Hennis de eerste financieel woordvoerder van de partij wordt. De laatste politiek assistent is bekend: Stientje van Veldhoven krijgt ondersteuning van Jan Wouter Langenberg, afkomstig van de Europese Commissie. Het wetenschappelijk instituut van D66 heeft in Coen Brummer, speechschrijver van Justitie en Veiligheid, een nieuwe directeur, na het vertrek van Joost Sneller naar de Tweede Kamer.

QUOTE VAN DE DAG:

“Je kunt niet achter iedere boer een politieman zetten. Maar ook de financieringsorganisaties moeten gesaneerd worden, de Rabobank, de adviseurs.”

Oud-minister Laurens Jan Brinkhorst* (D66) van de mestfraude in Zuid-Oost Nederland en zegt in NRC dat de varkensstapel moet worden ingekrompen en de frauderende sector aangepakt.

* Correctie (16 november 2017): In de eerdere versie van deze nieuwsbrief was het citaat van Brinkhorst per abuis toegeschreven aan Henk Bleker, met wie hij een dubbelinterview gaf.