Verzekeraar NN staat er veel beter voor dan verwacht

De financiële positie van NN Group liep verder op dan geraamd. Ook de winst viel aanzienlijk hoger uit.

Foto Martijn Beekman / ANP

Verzekeraar NN Group staat er financieel sterker voor dan een kwartaal geleden. De solvabiliteit, een graadmeter die laat zien hoe goed een bedrijf economische tegenspoed kan opvangen, liep de afgelopen maanden verder op. Ook de winst viel veel hoger uit, zo bleek donderdag bij publicatie van de derdekwartaalcijfers.

De solvabiliteit is de verhouding tussen bezittingen en de schulden. Bij een ratio van 100 procent heeft een verzekeraar precies genoeg geld om alle toekomstige rekeningen te betalen. Bij NN Group liep de solvabiliteit vorig kwartaal op naar 204 procent. Halverwege het jaar was dat nog 196 procent.

NN presteert daarmee iets beter dan verwacht. De consensus onder analisten was volgens financieel persbureau ABM Financial News dat de solvabiliteit op 201 procent zou uitkomen. De nettowinst viel met 734 miljoen euro zelfs aanzienlijk hoger uit dan gedacht. Gerekend was op iets minder dan 300 miljoen euro.

Winst op obligaties

Dat de winst en de kapitaalpositie van NN zich zo sterk ontwikkelen, komt vooral doordat het bedrijf flink verdiende aan beleggingen. In de cijfers wijst NN specifiek op staatsobligaties, die de verzekeraar door de lage rente met forse winst kon verkopen. In het derde kwartaal van vorig jaar bedroeg de nettowinst nog 436 miljoen euro.

Naast de winst op beleggingen draagt ook de overname van branchegenoot Delta Lloyd bij aan het hogere resultaat. NN nam de verzekeraar dit voorjaar over voor een bedrag van ongeveer 2,5 miljard euro. De komende jaren wil NN beide concerns samenvoegen en gezamenlijke kosten schrappen, wat moet leiden tot extra winst.

Voor de buitenwereld lijken NN en Delta Lloyd al één bedrijf. Maar intern begint het werk nu pas

Hoe NN dat gaat doen, is nog altijd niet bekend. Ook in een toelichting op de kwartaalcijfers zegt topman Lard Friese niet meer dan dat de integratie van beide bedrijven goed verloopt. Hoeveel het samenvoegen van beide bedrijven gaat opleveren, en hoeveel die reorganisatie kost, wordt waarschijnlijk eind deze maand duidelijk. NN presenteert dan een gedetailleerd plan aan grote aandeelhouders.