Vermiste avonturier Papoea Nieuw Guinea terecht

BBC-documentairemaker Benedict Allen trok vorige maand zonder telefoon en GPS de jungle in. Zijn familie gaf hem deze week op als vermist.

De jungle van Papoea Nieuw Guinea.
De jungle van Papoea Nieuw Guinea. Foto iStock

De Britse avonturier en documentairemaker Benedict Allen, die was verdwenen in het oerwoud van Papoea Nieuw Guinea, is terecht. Dat meldt Allens werkgever de BBC donderdag. Een verslaggever van de omroep zegt dat Allen is gesignaleerd bij een afgelegen vliegveld. Het zou goed gaan met de avonturier, maar hij moet wel worden geëvacueerd.

Allen was op 11 oktober de jungle ingetrokken. Hij ging op zoek naar de in afzondering levende Yaifo-stam. Bij zijn vertrek plaatste hij een selfie op Twitter, waarbij hij grappend opmerkte dat “niemand hem moest proberen te redden, omdat ze hem toch niet zouden vinden” in het gebied waar hij naartoe ging. Allen had geen mobiele telefoon en GPS-apparatuur bij zich.

Hond opgegeten

Het is voor Allen niet ongewoon om zonder technologische hulpmiddelen aan wekenlange trektochten te beginnen. Over reizen die hij op die manier ondernam, maakte hij zes documentaires voor de BBC. Hachelijke situaties zijn de 1,93 meter lange survivalspecialist ook niet vreemd. Zo moest hij ooit zijn eigen hond opeten om te overleven. Tijdens een eerder bezoek aan de Yaifo-stam, dertig jaar geleden, deed hij mee aan een ‘krokodillenritueel’ waarbij hij werd gesneden met scherpe bamboebladeren.

Toch sloeg Allens familie alarm toen hij afgelopen maandag niet kwam opdagen voor de vlucht naar Hong Kong die hij had geboekt. Ondanks zijn onvoorspelbare avonturen was het niets voor Allen om zijn vliegtuig te missen, zei zijn zus.

Nu lijkt het er dus op dat Allen weer gevonden is. Stamhoofden zeggen dat de documentairemaker zich ophoudt bij een vliegveld in provincie Enga, middenin Papoea Nieuw Guinea. “Hij verkeert in prima gezondheid, maar hij wil wel graag worden opgepikt”, zegt Allens BBC-collega Frank Gardner. Hij is er zeker van dat Allen ook daadwerkelijk de man is die de stamhoofden hebben gezien. “Ik geloof niet dat er in dat gebied nog meer 57-jarige Britse slungels worden vermist.”

Twitter avatar FrankRGardner Frank Gardner UK explorer @benedictallen is not out of danger yet. He’s marooned at an airstrip after tribal fighting cut off all… https://t.co/cm6yoCz8i4

De zaakwaarnemer van Allen zegt te hopen dat de avonturier vrijdag kan worden opgehaald met een helikopter. Volgens journalist Gardner is het gevaar “nog niet geweken”. De wegen naar het vliegveld zouden zijn afgesneden doordat plaatselijke stammen elkaar in de omgeving bevechten. “We proberen hem zo snel mogelijk weg te krijgen, voor het geval de gevechten oplaaien”, aldus Gardner. “Maar ik denk dat het wel goed komt.”