Thuiskok

Gehaktballetjes

Een van mijn lievelingsgerechten is tagine van gehaktballetjes. Dit is een Italiaanse variant met totaal verschillend recept, maar het principe is hetzelfde.

Verwarm de melk tot lauw en week de stukken brood erin. Laat het brood de melk goed opzuigen en druk dan overtollig vocht eruit. Hak de halve teen knoflook zonder kiem fijn. Hak de peterselie fijn. Meng het gehakt, het brood, de knoflook en de peterselie in een grote kom. Meng 1 ei goed door het gehaktmengsel en vorm met schone handen balletjes die wat kleiner zijn dan een golfbal. Leg ze op een bord en laat ze 30 minuten rusten in de koelkast. Bak de balletjes in royaal olijfolie in een grote braadpan. Laat ze mooi bruin worden en voeg na enkele minuten de (gepureerde) tomatensaus toe Dek de pan af en laat de balletjes ongeveer 45 minuten sudderen. Verhit kort voor je serveert de oven tot 200 graden. Schik de balletjes in een grote of vier kleine ovenschalen. Breek er een ei per persoon boven en strooi er parmezaan over.

Zet de schaal of schaaltjes in de oven en laat het eiwit stollen, maar de dooier niet.