Telefoongesprek

Premier Rutte biedt excuses aan voor opmerking over België

Premier Rutte heeft woensdag zijn excuses aangeboden voor de manier waarop hij naar het Belgische bedrijfsleven heeft verwezen in zijn wekelijkse gesprek met de NOS. Rutte verdedigde het kabinetsbesluit om de dividendbelasting af te schaffen door te verwijzen naar België. Dat zou zo’n slecht fiscaal klimaat hebben dat het „nog maar één multinational overheeft”, namelijk brouwerij AB InBev. De opmerking zorgde in België voor opgetrokken wenkbrauwen: premier Charles Michel verweet Rutte „slecht geïnformeerd” te zijn. In een telefoongesprek hebben beide premiers het voorval woensdag besproken. Toch blijft Rutte inhoudelijk achter zijn opmerking staan. Hij had deze naar eigen zeggen misschien niet in deze bewoordingen hoeven maken. (NRC)