Schorsing Russisch dopingagentschap blijft van kracht

Dat het werelddopingagenstschap Rusada nog niet vertrouwt, kan gevolgen hebben voor de Russische deelname aan de Spelen van 2018.

Foto Maksim Sjipenkov/EPA

De Russische dopingautoriteiten (Rusada) mogen voorlopig nog niet zelfstandig controles uitvoeren. Het werelddopingagentschap WADA heeft nog niet genoeg vertrouwen in de Russen om de schorsing van Rusada op te heffen. Dat heeft WADA donderdag bekendgemaakt. Het besluit kan gevolgen hebben voor de Russische deelname aan de Olympische Winterspelen van 2018.

Twitter avatar wada_ama WADA WADA Foundation Board approves the recommendation by the Independent Compliance Review Committee that RUSADA remain non-compliant.

Rusada staats sinds 2015 onder verscherpt toezicht van WADA, nadat het omvangrijke dopingprogramma aan het licht was gekomen dat de Russen hadden opgezet rondom de Spelen in Sotsji in 2014. Duizend sporters kregen via een laboratorium in Moskou doping. Veel Russische atleten testten in Sotsji positief, maar die resultaten werden op doortrapte wijze verdoezeld. Via een gat in de muur van het dopinglab verwisselden Russische functionarissen de positieve stalen met urinemonsters waar geen doping in zat.

Lees ook: Dopingfraude: hoe Rusland rommelde en WADA wegkeek

Vorig jaar bleek uit een WADA-onderzoek dat het dopingprogramma werd aangestuurd door de Russische overheid. In het rapport van de Canadese onderzoeker Richard McLaren staat te lezen dat het ministerie van Sport verantwoordelijk was voor het dopingsysteem. Veiligheidsdienst FSB speelde een belangrijke rol in het wegmoffelen van de positieve dopingtesten.

Voorwaarden

Om weer zelf op doping te mogen controleren, moest Rusland de staatsbetrokkenheid bij het dopingcomplot van Sotsji erkennen. De Russen moesten onderzoekers ook toegang geven tot urinemonsters van Russische atleten. Aan beide voorwaarden hebben de Russen niet voldaan, concludeerde WADA donderdag op een vergadering in de Zuid-Koreaanse stad Seoul.

Aleksandr Zkoejov, de baas van het Russisch Olympisch Comité, ontkende op de WADA-vergadering met klem dat de staat achter het dopingprogramma zat.

“Het mag duidelijk zijn dat het onmogelijk is dat we het rapport van McLaren zonder meer erkennen. Zo’n vereiste zou de opheffing van de schorsing van Rusada nooit in de weg moeten zitten.”

Ook minister van Sport Pavel Kolobkov sprak donderdag zijn onvrede uit over de eisen van WADA. Hij vindt dat de voorwaarden een “politiek karakter” hebben, meldt persbureau Reuters.

‘Amerikaanse druk’

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) beslist begin december of Rusland volgend jaar mag deelnemen aan de Winterspelen van Pyeongchang. Dat WADA de schorsing van Rusada in stand houdt, zal bij het besluit van het IOC ongetwijfeld een rol spelen.

Maar of het ook daadwerkelijk tot een volledige uitsluiting van Russische atleten komt, is niet zeker. In 2016 mocht het Russische team van het IOC naar de Zomerspelen van Rio komen, ondanks de bevindingen van WADA.

In aanloop naar Pyeongchang heeft het IOC al wel zes individuele Russische sporters uitgesloten die in Sotsji op doping zijn betrapt. Volgens president Vladimir Poetin heeft het IOC die schorsingen uitgedeeld onder Amerikaanse druk. De Verenigde Staten zouden Moskou in diskrediet willen brengen in aanloop naar de Russische presidentsverkiezingen van 2018.