Rusland gaat Venezuela helpen met schulden

Venezuela heeft een totale buitenlandse schuld van 140 miljard dollar. Rusland is al jaren een van de belangrijkste bondgenoten en geldschieters van president Maduro.

Boorplatform van het Venezolaanse staatsoliebedrijf PDVSA in Morichal.
Boorplatform van het Venezolaanse staatsoliebedrijf PDVSA in Morichal. Foto Carlos Rawlins

Rusland gaat het noodlijdende Venezuela helpen door de voorwaarden van een miljardenschuld te verzachten. Hierdoor hoeft het Zuid-Amerikaanse land de komende zes jaar nauwelijks rente te betalen over een lening van 3,15 miljard dollar (2,7 miljard euro).

Het socialistische Venezuela, met de grootste aantoonbare oliereserves ter wereld, heeft al tijden grote economische problemen mede door corruptie, wanbeleid en ingestorte olieprijzen.

Het land heeft een totale buitenlandse schuld van 140 miljard dollar en het kampt met een torenhoge inflatie. Venezuela is vrijwel bankroet en heeft geen geld om medicijnen en eten voor de bevolking te importeren. Rusland heeft nu een reddingsboei toegeworpen, waarbij Venezuela in de gelegenheid wordt gesteld in tien jaar tijd de schuld af te lossen. In de eerste zes jaar gaat het om „minimale betalingen”.

Invloed van Rusland

Rusland en China zijn al jaren de belangrijkste bondgenoten en geldschieters van de regering onder leiding van president Nicolas Maduro, die zijn miljardenschuld aan deze landen voornamelijk aflost in ruwe olie. Inmiddels heeft het Russische oliebedrijf Rosneft, dat ruim zes miljard dollar tegoed heeft bij het Venezolaanse staatsoliebedrijf PDVSA al voor de helft oliebedrijf Citgo in bezit, de Amerikaanse tak van PDVSA.

Door deze nieuwe deal wordt de macht en invloed van Rusland in Venezuela nog groter, en wordt op het gebied van geopolitiek de zaak op scherp gezet. Terwijl Europa en de Verenigde staten het repressieve en dictatoriale regime van president Maduro juist verder onder druk zetten met sancties en boycotten schieten China en Rusland te hulp, versterken zij de relaties en wordt hun invloed in het Zuid-Amerikaanse land steeds groter.

Of deze recente schulddeal met Rusland veel zoden aan de dijk zet voor Venezuela is zeer de vraag. Mogelijk wordt hierdoor slechts tijd ‘gekocht’ voordat het land officieel bankroet gaat. Eerder deze week verklaarde kredietbeoordelaar Standard & Poor’s Venezuela al tot failliet land (selective default) nadat belangrijke deadlines voor een aflossing van 200 miljoen dollar gemist werden.