Peru plaatst zich als laatste voor het WK in Rusland

De 32 landen die komende zomer in Rusland spelen zijn nu allemaal bekend. Peru doet voor het eerst in 36 jaar weer mee op een WK.

Spelers van Peru vieren feest nadat ze zich hebben geplaatst voor het WK.
Spelers van Peru vieren feest nadat ze zich hebben geplaatst voor het WK. Foto Douglas Juarez/Reutees

Peru heeft woensdagavond (lokale tijd) als laatste land een ticket weten te bemachtigen voor het wereldkampioenschap voetbal in Rusland van komende zomer. De Zuid-Amerikanen waren in eigen huis met 2-0 te sterk voor Nieuw-Zeeland. Omdat de eerste wedstrijd was geëindigd in een gelijkspel was dat voldoende voor plaatsing.

Na de 0-0 van afgelopen zaterdag in Wellington was de tweede wedstrijd in Lima volgens Reuters een spannend duel, waarin beide nationale teams kansen kregen. Uiteindelijk sprong Peru daar zorgvuldiger mee om. De doelpunten werden gemaakt door oud-PSV’er Jefferson Farfan, tegenwoordig speler bij Lokomotiv Moskou, en Christian Ramos.

Marokko bemachtigde dit weekeinde een WK-ticket. „Het is hier een groot volksfeest.”

Voor Peru is Rusland het eerste WK in meer dan dertig jaar. De laatste keer dat het land deelnam was in 1982, in Spanje, toen het na twee gelijke spelen en een verlieswedstrijd in de groepsfase werd uitgeschakeld. In 1970 wist Peru tot in de kwartfinales van het WK door te dringen. De latere wereldkampioen Brazilië was toen te sterk.

Kwartfinale in 1970

Dat Peru voor plaatsing moest spelen tegen een land uit een heel andere regio heeft te maken met de indeling die wereldvoetbalbond FIFA gebruikt. In het werelddeel Oceanië doen bijvoorbeeld maar zes teams mee aan de kwalificatiereeks en dat zijn veelal kleine voetballanden. Zuid-Amerika kent daarentegen veel meer goede nationale teams, terwijl het aantal tickets beperkt is. De nummer vijf van het continent, in dit geval Peru, neemt het daarom in een onderling duel op tegen de beste ploeg van Oceanië.

Iets vergelijkbaars geldt ook voor de nummer vijf uit de Aziatische kwalificatiereeks, die speelt tegen de nummer vier uit Noord- en Midden-Amerika. Dat duel ging dit jaar tussen Australië en Honduras en werd uiteindelijk door dat eerste land gewonnen. Het is voor de vierde keer op rij dat Australië zich weet te plaatsen voor het WK.

Italië liep deze week een WK-ticket mis, voor het eerst in zestig jaar. Een schande, zo oordeelde de nationale pers

Ook Zweden (ten koste van Italië), Denemarken, Kroatië en Zwitserland plaatsten zich deze week na playoffwedstrijden voor het voetbaltoernooi in Rusland.

De 32 deelnemers

Europa: Rusland, Duitsland, Portugal, Spanje, Engeland, Frankrijk, België, Polen, Servië, IJsland, Zwitserland, Kroatië, Zweden en Denemarken;
Zuid-Amerika: Brazilië, Uruguay, Argentinië, Colombia en Peru;
Afrika: Egypte, Senegal, Marokko en Tunesië;
Azië: Iran, Zuid-Korea, Japan, Saoedi-Arabië en Australië;
Noord- en Midden-Amerika: Mexico, Costa Rica en Panama.

Welke teams elkaar treffen in de groepsfase wordt over twee weken duidelijk. Op 1 december vindt in Moskou de loting plaats. Het WK begint op 14 juni 2018. De finale wordt ruim een maand later gespeeld, op 15 juli.