Opperrechter stapt uit EU-missie Kosovo

Malcolm Simmons was betrokken bij de EU-missie die Kosovo moet helpen bij het ontwikkelen van een justitie- en politieapparaat. Hij beschuldigt collega’s van corruptie.

Foto Valdrin Xhemaj/EPA

Opperrechter Malcolm Simmons legt zijn functie binnen EULex, de Europese missie in Kosovo, neer. Hij beticht zijn collega’s van corruptie en wangedrag, schrijft de Franse krant Le Monde donderdag.

EULex houdt zich sinds 2008 bezig met het ondersteunen van politie- en gerechtelijke taken in Kosovo. Daarnaast buigt het internationale panel zich onder meer over de ruim 1.200 zaken van oorlogsmisdaden die zijn begaan tijdens de Kosovo-oorlog eind jaren negentig van de vorige eeuw. Het panel moet een stabiel rechtssysteem bevorderen, onder meer door dossiers over te nemen die te gevoelig liggen voor de Kosovaarse justitie.

Corruptie

Volgens Simmons is er sprake van corruptie in “het hart van de Europese missie”. Meerdere internationale rechters van het panel zouden corrupt zijn, stelde Simmons, zelf van Britse komaf, in een interview. Daarnaast zou een collega-rechter zijn e-mailaccount hebben gehackt en e-mails gedeeld hebben met andere collega’s. Persbureau AFP meldt op basis van anonieme bronnen dat er momenteel vijf onderzoeken tegen Simmons zelf lopen. Twee daarvan zouden bijna zijn afgerond.

Volgens Simmons is het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken en de Europese Unie tekortgeschoten in de aanpak van de fraude. Simmons zegt de wanpraktijken de afgelopen weken herhaaldelijk te hebben aangekaart. In reactie op de aantijgingen zegt woordvoerder van het Europees Parlement Maja Kocijančič beschuldigingen van ongepast gedrag zeer serieus te nemen.

Lees ook: Iedereen wil weg uit Kosovo

Bij de EU-missie zijn zo’n achthonderd functionarissen betrokken. Het is niet de eerste keer dat er beschuldigingen over corruptie worden geuit binnen EULex. Enkele jaren geleden beschuldigde EULex-aanklager Maria Bamieh het apparaat van corruptie en stelde dat omkoping binnen de missie door haar collega’s niet werd onderzocht. Ook stelde Bamieh dat klokkenluiders weggepest werden.