Brieven

Omtzigt (1)

Omtzigt heeft geblunderd, toch bekruipt me onbehagen

Foto ANP

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt heeft geblunderd. Des te erger omdat hij heeft geblunderd rond het MH17-dossier. Dit drama hoort terecht omgeven te zijn door omzichtigheid. De heer Omtzigt moet met de billen bloot, zeker. En toch, hoewel ik beslist geen CDA-stemmer ben, bekruipt me een gevoel van onbehagen nu dit zeldzaam vasthoudende Kamerlid – „die geen genoegen neemt met het in Den Haag veel gehanteerde ‘kir-antwoord’: ‘kluitje in het riet’” (De positie van Pieter Omtzigt is onhoudbaar geworden, 13/11) – publicitair wordt gelyncht.

Is dit een faire strafexpeditie? Krijgt deze zwarte zwaan zo wel echt de kans een ernstige fout toe te geven én een kans om zich te hervinden?

Huilt de pers niet te onbenullig mee met de wolven in het bos: de traditionele partij, coalitie of Kamerleden die de oppositiediscipline volgen?

Hoeveel mensen zijn er niet die Pieter Omtzigt liever kwijt dan rijk zijn?