Nabestaanden Henriquez lopen weg bij proces

De nabestaanden van Mitch Henriquez hebben uit onvrede besloten niet langer aanwezig te zijn bij de rechtszaak.

Advocaat Richard Korver komt met de nabestaanden van Mitch Henriquez, aan bij het Justitieel Complex Schiphol.
Advocaat Richard Korver komt met de nabestaanden van Mitch Henriquez, aan bij het Justitieel Complex Schiphol. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

De nabestaanden van Mitch Henriquez en hun advocaten zeggen niet langer aanwezig te zullen zijn bij de rechtszaak tegen twee agenten die verantwoordelijk worden gehouden voor de fatale arrestatie van de Arubaan. Onder anderen moeder, zussen en neef waren tot nu toe bij nagenoeg alle zittingen aanwezig. Ze liepen donderdagmiddag demonstratief weg uit de rechtbank nadat zij hun ongenoegen over het proces hadden geuit. Dat bevestigt hun advocaat Richard Korver.

De familie zegt geen vertrouwen meer te hebben in een deugdelijke afloop van de zaak. Ze hebben het gevoel dat ze in een “spookproces” zitten, aldus hun advocaat, waarbij de agenten “de hand boven het hoofd” wordt gehouden. “Ze voelen zich door de overheid aan de lopende band in de steek gelaten.”

“Ik heb vier uur staan pleiten, waarvan ik twee uur heb besteed aan het opsommen van tekortkomingen”, aldus Korver. Het weglopen na het pleiten deed de familie als een signaal aan de rechtbank, waarmee het de tekortkomingen kracht wilde bijzetten.

Tekortkomingen

Dat signaal betekent niet dat de advocaat maandag niet terugkeert in de rechtbank, wanneer het proces wordt hervat. “Als de rechtbank behoefte heeft om ons te spreken, dan zullen wij er zijn. Maar, als de rechtbank de tekortkomingen niet adresseert, zullen wij niet terugkeren als de familie dat beslist.”

Korver zei woensdag dat de agenten die betrokken waren bij de fatale arrestatie van Mitch Henriquez al meteen wisten dat hij was overleden. Toch werd nog niet begonnen met hulpverlening zoals reanimatie. Hij werd nog in een politiebus getild, naar het bureau gebracht en daar is pas begonnen met de hulpverlening. De agenten ontkennen dit echter nadrukkelijk.

Liplezer

Korver had een liplezer en een dove gedragskundige naar de videobeelden van de arrestatie laten kijken. Zij zien een van de agenten “klaar” zeggen. Een ander zegt volgens de deskundigen “volgens mij dood” en een andere agent checkt de hartslag van de Arubaan. De advocaat van de twee agenten noemde het opgestelde rapport “rommelig”. Ook betwist hij de bevindingen van de liplezer en de dove gedragskundige. “Misschien hebben ze iets gezegd als ‘doodmoe’, dat zou veel logischer zijn.” Volgens Korver is daar niets mee gedaan.

Bij de uitspraak in deze strafzaak, volgende maand, wil de familie wel weer aanwezig zijn.

De 42-jarige Henriquez werd eind juni 2015 aangehouden op een muziekfestival in Den Haag. Hij riep meerdere keren tegen agenten dat hij een wapen bij zich had en wees daarbij naar zijn kruis. Hij verzette zich zo hevig tegen zijn aanhouding dat er vijf agenten nodig waren om hem in bedwang te krijgen. Een van de agenten gebruikte daarbij de omstreden nekklem.