Mugabe weigert op te stappen ondanks oproep

Het leger nam deze week de controle over de staatstelevisie over en plaatste Mugabe onder huisarrest. Hij weigert echter op te stappen.

Oppositieleider Tsvangirai spreekt de pers toe
Oppositieleider Tsvangirai spreekt de pers toe Foto Ben Curtis/AP

De Zimbabwaanse oppositieleider Morgan Tsvangirai heeft de onder huisarrest staande president Robert Mugabe opgeroepen op te stappen. “In het belang van van het volk moet meneer Robert Mugabe ontslag nemen en onmiddellijk aftreden”, zei de leider van oppositiepartij MDC op een persconferentie.

Het leger zou Mugabe, die al 37 jaar aan de macht is, in staat willen stellen op een waardige manier op te stappen. Mugabe houdt echter vol dat hij de legitieme leider van Zimbabwe is. Bronnen rondom de onderhandelingen tussen Mugabe, het leger, de katholieke kerk en Zuid-Afrikaanse afgevaardigen zeggen dat hij weigert op te stappen. Tsvangirai is ernstig ziek en is zelf ook gevraagd om plaats te maken voor een opvolger. Dat weigert hij echter ook.

Ambtsperiode uitzitten

Mugabe, zijn echtgenote Grace en ten minste twee prominente politieke bondgenoten van de presidentsvrouw staan naar verluidt onder huisarrest in hoofdstad Harare. Zij eisen volgens bronnen dat de 93-jarige leider de mogelijkheid krijgt zijn ambtsperiode uit te zitten.

Lees ook: Wie is wie in de Zimbabweaanse coup?

De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma, die contact heeft gehad met Mugabe, zei donderdag in het parlement dat de politieke situatie “snel duidelijk zal worden”. Het was echter te vroeg om een duidelijk standpunt in te nemen.

Het leger nam deze week de controle over de staatstelevisie over en plaatste Mugabe onder huisarrest. De ingewijden, die anoniem wilden blijven, claimen dat de voorbereidingen voor die operatie weken eerder al waren gestart. Het plan zou versneld zijn uitgevoerd omdat de leider plots zijn vicepresident Emmerson Mnangagwa ontsloeg.

Lees ook: Leger Zimbabwe zet president Robert Mugabe (93) na 37 jaar opzij

De Nederlandse ambassade in het land is voorlopig dicht vanwege de onzekere situatie.