Libië

Migranten op weg naar Europa bij opbod verkocht

In Libië worden op zeker zeven plaatsen migranten bij opbod verkocht, zo blijkt uit beelden van CNN. Het gaat om mannen die Europa proberen te bereiken.

In de reportage wijst een man met een handgebaar op een klein groepje andere mannen die op een rijtje staan te wachten. „Sterke mannen die geschikt zijn op het land te werken. Vierhonderd, zevenhonderd, achthonderd.” De mannen gaan uiteindelijk weg voor vierhonderd dollar per persoon.

Omdat de vluchtroutes steeds strenger worden gecontroleerd door de kustwacht, is het moeilijker een plek te bemachtigen in een boot om de oversteek te wagen. Degenen die achterblijven, wacht verdere uitbuiting door mensensmokkelaars.

De Internationale Organisatie voor Migratie van de VN waarschuwde in het voorjaar al voor slavenhandel van migranten uit West-Afrika. CNN heeft nu voor het eerst beelden. In de reportage is ook te zien dat op een andere veiling twaalf mannen in een paar minuten worden verkocht.

CNN heeft de beelden ter beschikking gesteld aan de Libische autoriteiten die hebben toegezegd een onderzoek te zullen instellen.