Kunstmarkt

Noordbrabants Museum doet met Van Goghs ‘Collse watermolen’ recordaankoop

Van Gogh: Collse watermolen. Olieverf op doek, 60,5x80cm (1884).
Van Gogh: Collse watermolen. Olieverf op doek, 60,5x80cm (1884).

Het Noordbrabants Museum in Den Bosch heeft bij Sotheby’s in New York het doek Collse watermolen van Vincent van Gogh aangekocht. Met een prijs van bijna 3 miljoen euro is het de grootste aankoop ooit voor het museum. Het Noordbrabants Museum liet zich bij de aankoop adviseren door het Van Gogh Museum.

„Dit lentelandschap met een watermolen met rode daken is een relatief heldere en kleurrijke voorstelling in het oeuvre van Van Gogh. Het is een van de weinige belangrijke schilderijen uit de Brabantse periode van Van Gogh die nog in particulier bezit waren”, aldus een woordvoerster.

Het Noordbrabants museum heeft de ambitie een representatief overzicht te kunnen tonen van Van Goghs Brabantse periode.

Van Gogh schilderde de Collse watermolen, een olieverfschilderij op doek van 60,5 x 80 centimeter, in mei 1884. „Hoewel Van Gogh in dit landschap geen figuren schilderde, symboliseert de watermolen met de draaiende raderen het werkende bestaan”, zegt het museum. De Collse watermolen lag destijds bij het toenmalige station Nuenen-Tongelre, maar staat nu in Eindhoven en werd in 1975 gerestaureerd.

Het schilderij kon worden gekocht met hulp van Vereniging Rembrandt, het Mondriaan Fonds en met middelen uit een legaat, maar het grootste deel (1,5 miljoen) werd bekostigd door de provincie Noord-Brabant. „Met dit schilderij brengen we een stukje Vincent terug naar huis, terug naar Brabant”, aldus gedeputeerde Henri Swinkels.

Het schilderij is binnenkort in Den Bosch te zien. (ANP)