Opinie

Ik wil naar Purmerend, waar de Amsterdammers wonen

“Laat 020 de klere krijgen.” Anna Krijger schrijft een pleidooi voor wonen in Purmerend en Almere. Waar de buurman in blote bast over straat gaat.

De jongste nieuwbouwwijk van Almere, Almere Poort.
De jongste nieuwbouwwijk van Almere, Almere Poort. Foto Lex van Lieshout / ANP

Een golf van herkenning overspoelde de gefrustreerde Amsterdamse huizenzoekers toen ze in Het Parool lazen waarom het allemaal niet wil vlotten. De markt zit op slot, en dat komt niet in de laatste plaats doordat beleggers woningen opkopen en voor duizelingwekkende prijzen opsplitsen en aan expats verhuren. De vastgoedportefeuille van prins Bernhard jr., bestaande uit 102 Amsterdamse pandjes, spreekt in dit verband tot de verbeelding.

Jonge gezinnen trekken massaal van Amsterdam naar de randgemeenten, schreef NRC op 10 november. Een huis in Amsterdam kost tegenwoordig gemiddeld 370.000 euro, ruim een ton meer dan het landelijk gemiddelde van 264.000 euro. En dat is al een recordbedrag. Van de week zag ik op Funda een benedenwoning met tuintje in de Indische Buurt in Amsterdam-Oost: 50 vierkante meter voor 260.000 euro. Voor dat geld krijg je in Purmerend 102 vierkante meter, in Almere zelfs 127.

Over die laatste twee randgemeenten, en dan vooral over hun imago, moeten we het even hebben.

Over ‘Purmie’ en ‘Allie’, zoals de steden ook wel liefkozend door hun inwoners genoemd worden, wordt vaak nogal lacherig en laatdunkend gedaan. Als je vertelt dat je uit een van deze steden komt, reageert je gesprekspartner met een verschrikt „Nou, daar zou ik écht niet kunnen wonen!” of een ingehouden en veelbetekenend „Oh…” Toen ik laatst op Schiphol aankwam, moest zelfs de marechaussee lachen omdat er in mijn paspoort bij geboorteplaats ‘Purmerend’ staat. Wat is dat toch?

Nee, Purmerend en Almere hebben geen wereldstedelijke allure. Te veel aangeharkte Vinex en te weinig historie (alhoewel Purmerend maar een ruime eeuw later stadsrechten kreeg dan Amsterdam). Ze pretenderen dat ook niet te zijn. En dat terwijl er, naar verhouding, meer Amsterdammers in deze steden wonen dan in Amsterdam zelf. Volgens het Meertens Instituut is 33 procent van de inwoners van Almere een geboren Amsterdammer; in Purmerend zelfs 47 procent. In Amsterdam zelf is zeven op de tien inwoners buiten de stad geboren.

Logisch dat daar nauwelijks meer in behoorlijk Amsterdams dialect of accent wordt gesproken. In Purmerend en Almere worden plaatsen en windrichtingen tenminste nog gewoon aangeduid met ‘hiero’ en ‘daaro’ en spreken mensen elkaar nog fatsoenlijk aan met ‘pik’ en ‘schat’. In Amsterdam moet je dat buiten Osdorp en Noord niet meer proberen. „Zo, waar kom jij vandaan”, zal de import-Amsterdammer je vragen, met een spottend lachje en een Gooisch accent. Want je moet er wel wonen, maar niet klinken alsof je ervandaan komt, snap je?

Waar word je nog fatsoenlijk aangesproken met ‘schat’ en ‘pik’? In Purmerend en Almere

En dan heb ik het nog niet over de pracht van de suburbia gehad. In Purmerend gaat de Vigilantestraat over in de Stremselstraat, omdat daar de grens ligt tussen de voertuigen- en de zuivelwijk. Hier hebben de huizen een tuin. En dan niet van die flauwe, ‘zes vierkante meter is óók buitenruimte’-achtige Amsterdamse tuintjes, nee, een tuin waarin je hond de bal kan apporteren.

En Almere dan! De achtste gemeente van Nederland en geheel uit de polderklei opgetrokken. Hier zijn de paden breder, is de nieuwbouw nieuwer en liggen de verst verwijderde huizen, op het Spanjehof in Almere Poort en de Brommy en Tommystraat in Almere Buiten, hemelsbreed vijftien kilometer bij elkaar vandaan. ’s Zomers wordt er uitgebreid gebarbecued in voor- of achtertuin en kan de overbuurman heus wel even in z’n blote bast over straat. Mocht Oranje zich weer eens plaatsen voor een internationaal toernooi, dan kleuren hele wijken hier oranje. Mij is ooit verteld ‘Wonen in Almere is als stoppen met drinken: je moet het altijd uitleggen’. Ik begrijp nog steeds niet waarom.

Lees ook: Met de gezinnen verdwijnt ook de leefbaarheid

Mocht je nu enthousiast zijn geraakt over het reserve-Amsterdammerschap: wacht niet te lang. De hysterie in Amsterdam beïnvloedt ook de omliggende gemeenten en dus begint de woningmarkt in Purmerend en Almere ook al oververhit te raken. Voor je het weet staan de koninklijke familie en andere investeerders voor de stadspoorten om de Stremselstraat en de Brommy en Tommystraat op te kopen. Dus haast je als je nog in een van deze paradijsjes wil wonen. En laat 020 voorlopig de klere krijgen.