Hariri bezoekt Frankrijk voor terugkeer naar Libanon

De Libanese premier wil zijn functie neerleggen, omdat hij bang zegt te zijn voor een aanslag op zijn leven.

Premier Hariri op een billboard in de Libanese hoofdstad Beiroet.
Premier Hariri op een billboard in de Libanese hoofdstad Beiroet. Foto Wael Hamzeh/EPA

De opgestapte Libanese premier Saad Hariri brengt binnenkort een bezoek aan Frankrijk. Dat meldt persbureau Reuters donderdag op basis van Libanese en Franse overheidsbronnen. Hariri heeft een uitnodiging van de Franse president Emmanuel Macron geaccepteerd. De premier, die nu in Saoedi-Arabië zit, zal vanuit Frankrijk doorreizen naar zijn thuisland, om daar officieel zijn ontslag in te dienen.

Macron maakte woensdag al bekend dat hij Hariri gevraagd had naar Frankrijk te komen. Hariri komt een paar dagen op bezoek, zei Macron, maar krijgt geen politiek asiel aangeboden in Frankrijk. De Libanese bronnen zeggen tegen Reuters dat Hariri zijn gezin meeneemt. Volgens de Libanese president Michael Aoun reist Hariri zaterdag af naar Parijs.

Aanslag

Hariri maakte op 4 november onverwacht bekend dat hij terugtreedt als premier van Libanon. In een televisietoespraak zei hij dat hij vreesde voor een aanslag op zijn leven door Iran en de shi’itische beweging Hezbollah. Hariri heeft felle kritiek geuit op Iran en Hezbollah. De premier is bang dat hij hetzelfde lot ondergaat als zijn vader, voormalig premier Rafik Hariri. Die kwam in 2005 om bij een bomexplosie. Vier Hezbollah-leden worden verdacht van die moordaanslag.

Een dag voor de aankondiging van zijn terugtreden was Hariri van Libanon naar de Saoedische hoofdstad Riad gereisd. Daar zit hij nu nog steeds. President Aoun wil dat Hariri terugkomt. Voor hij het ontslag van Hariri accepteert, wil Aoun eerst persoonlijk van de premier horen waarom hij zijn functie neerlegt. Zondagavond zei Hariri dat hij “binnen enkele dagen” zal terugkeren naar Libanon.

Geopolitiek steekspel

De kwestie rond het vertrek van Hariri vindt plaats met een ingewikkeld geopolitiek steekspel als achtergrond. Aartsvijanden Iran en Saoedi-Arabië proberen hun invloed in het Midden-Oosten te vergroten. Die machtsworsteling speelt zich ook in Libanon af.

Beide landen trekken aan de sunniet Hariri. Hij wordt financieel gesteund door de eveneens sunnitische Saoedi’s, en staat tegelijkertijd aan het hoofd van een regeringscoalitie met daarin onder andere de politieke tak van de door Iran gesteunde shi’ieten van Hezbollah. President Aoun zei vorige week te vermoeden dat Saoedi-Arabië druk op Hariri heeft uitgeoefend om te vertrekken.

NRC-redacteur Gert van Langendonck legt de politieke situatie in Libanon uit in dit stuk: Ontslag premier Hariri zet Libanese détente op de helling

De internationale gemeenschap vreest voor instabiliteit in Libanon als de regering van Hariri ten val komt. De samenstelling van zijn coalitie, sinds vorig jaar aan de macht, moet de rust in Libanon bewaken. Het land heeft een lange geschiedenis van interne strijd en burgeroorlog. In 2008 kwam het nog tot een korte oorlog tussen sunnieten en Hezbollah. Secretaris-generaal van de VN António Guterres zei vrijdag dat “het noodzakelijk is om de vrede te bewaren in de regio”, omdat een nieuwe conflict “desastreuze” gevolgen kan hebben.