Grootste oppositiepartij Cambodja ontbonden

118 parlementsleden worden per direct verbannen uit de politiek. Experts spreken van een aanval op de democratie.

Aanhangers van de oppositiepartij.
Aanhangers van de oppositiepartij. Foto Tang Chhin Sothy/AFP

Het Hooggerechtshof in Cambodja heeft donderdag de grootste oppositiepartij ontbonden. De partij, de Nationale Reddingspartij, en de zittende 118 parlementsleden mogen de komende vijf jaar niet actief zijn in de politiek. Dat meldt Reuters. Regeringspartij Cambodian Volkspartij had dit geëist omdat de oppositie een plan zou smeden om de regering omver te werpen. Het Hooggerechtshof acht dit bewezen. De oppositie ontkent alle aantijgingen en noemt het een politiek gemotiveerd proces.

De Cambodjaanse Volkspartij van premier Hun Sen is al sinds 1985 aan de macht. Hun Sen kan daar nog een termijn aan vastplakken. De afgelopen periode is hij bezig zijn herverkiezing veilig te stellen, zeggen experts tegen Reuters. Verwacht werd dat de oppositie komende verkiezingen in juli 2018 een serieuze bedreiging zouden kunnen vormen. Experts noemen het een aanval op de democratie.

De oppositie in Cambodja klaagde bij de vorige verkiezingen in 2013 al over malversaties. Er zouden een miljoen namen van kiezers van lijsten zijn verdwenen. Verder zouden bijeenkomsten van aanhangers zijn verstoord en veiligheidstroepen stemmen kopen en campagne voeren voor premier Hun Sen.

Oppositieleider gearresteerd

Begin september werd Kem Sokha, de oppositieleider van Cambodja, gearresteerd en naar de gevangenis afgevoerd. Hij zou met de Verenigde Staten samenzweren om de Cambodjaanse regering af te zetten, aldus de Volkspartij.

Lees ook: Oppositieleider Cambodja zit vast wegens ‘samenzweren met Amerika’

“Cambodja-kenners zien de arrestatie daarom vooral als sluwe zet van Hun Sen om een concurrent uit de buurt van de macht te houden”, schreef onze correspondent Annemarie Kas toen.

Op 5 september werd de Cambodia Daily gesloten, de laatste onafhankelijke krant. Ze konden een heffing van 6,3 miljoen dollar die de regering hen heeft opgelegd, niet betalen.