Winstwaarschuwing van fietsenfabrikant Accell

De eigenaar van Batavus en Sparta heeft last van tegenvallende verkopen in Noord-Amerika.

In een Duitse fabriek van Accell worden fietsen in elkaar gezet.
In een Duitse fabriek van Accell worden fietsen in elkaar gezet. Foto Ingo Wagner/EPA

Fietsenbouwer Accell moet zijn winstverwachting voor dit jaar naar beneden bijstellen. De eigenaar van merken zoals Batavus, Sparta en Koga heeft last van tegenvallende verkopen in Noord-Amerika, zo meldt het Friese bedrijf donderdag in een verklaring. De winst voor belasting zal daardoor lager uitvallen dan in 2016.

Tot dusver ging Accell er nog van uit dat de onderliggende winst iets hoger zou uitvallen dan de ongeveer 74 miljoen euro van vorig jaar. Dat de fietsengigant uit Heerenveen die belofte niet kan inlossen, viel donderdag slecht bij beleggers. De waarde van het aandeel, genoteerd in de index voor kleine beursbedrijven, verloor ruim 9 procent aan waarde.

Eerder dit jaar leek Accell samen te gaan met Pon, eigenaar van onder meer Gazelle. Tot een akkoord kwamen beide bedrijven niet

Accell kampt al langere tijd met teruglopende verkopen in Noord-Amerika. Vooral via de traditionele kanalen zoals vakhandelaren en een grote multisportketen verkoopt het bedrijf steeds minder fietsen. Accell gaat zich om die reden meer toeleggen op de verkoop via internet, maar die verandering werkt nog onvoldoende door in de resultaten.

Sterke terugval verkopen

Recentelijk is bovendien een contract met een grote keten “onverwacht” opgezegd, meldt Accell donderdag in een verklaring. Ook die ontwikkeling zet de verkoopcijfers in de regio verder onder druk. Hoewel de omzet van het hele bedrijf nog altijd hoger zal uitvallen dan vorig jaar rekent Accell daarom op een “sterke terugval” van de verkopen in Noord-Amerika.

Hoeveel winst het bedrijf voor dit jaar verwacht, meldt Accell niet. De fietsengigant stelt alleen dat de reorganisatie in Noord-Amerika dit jaar zo’n 5 miljoen euro aan onderliggende winst zal schelen. Ook de implementatie van een nieuwe strategie voor het hele bedrijf – Accell wil zich meer op e-bikes richten – valt duurder uit dan voorzien.