Dodental Grenfell-brand bijgesteld van 80 naar 71

Sommige bewoners werden meerdere keren als vermist opgegeven. Anderen probeerden de verzekering op te lichten.

Foto Facundo Arrizabalaga/EPA

De Londense politie heeft het dodental van de brand afgelopen juni in de Londense Grenfell-toren bijgesteld naar 71. Dat heeft het korps donderdag bekendgemaakt. Het onderzoek naar de flatbrand is bijna afgerond.

Aanvankelijk leek het erop dat de brand aan minstens tachtig mensen het leven had gekost. Dat het aantal doden nu toch lager uitvalt, komt volgens de politie onder meer doordat sommige bewoners meerdere keren als vermist werden opgegeven - één persoon zelfs 46 keer.

Oplichting

Ook bleken bewoners van wie de politie dacht dat ze de brand niet hadden overleefd, in werkelijkheid niet thuis te zijn geweest. Weer andere personen werden als overleden opgegeven om de verzekering op te lichten. Zo beweerde een man ten onrechte dat hij zijn vrouw en kind bij de brand had verloren.

De brand in de Grenfell-toren ontstond in de nacht van 13 op 14 juni door kortsluiting in een koelkast op één van de onderste verdiepingen. Het vuur verspreidde zich razendsnel over alle 24 verdiepingen van de woontoren uit de jaren zeventig. Later bleek dat de kunststof gevelbekleding van de flat niet brandwerend genoeg was.

Lees ook: Grenfell Tower is nu een verkoold symbool van sociale ongelijkheid

Na een onderzoek van vijf maanden, waarbij rechercheurs iedere flat minutieus hebben doorzocht op sporen zoals vingerafdrukken, denkt de politie nu te weten wie alle dodelijke slachtoffers zijn. Woensdag zijn de laatste twee slachtoffers geïdentificeerd. Onder de doden is een baby die dood werd geboren doordat zijn moeder giftige rook had ingeademd. De politie noemt het “hoogst onwaarschijnlijk” dat er nog stoffelijke resten in de toren liggen.

Politiecommandant Stuart Cundy prijst de rechercheurs en onderzoekers die de slachtoffers hebben geïdentificeerd:

“Zij hebben grenzen verlegd op het gebied van slachtofferidentificatie. Toen ik na het blussen van de brand de toren in ging, was ik echt bang dat we door de hevigheid en duur van de brand niet alle slachtoffers zouden kunnen vinden, bergen en identificeren.”

In totaal waren er in de nacht van de brand 293 mensen in de Grenfell-toren. 223 van hen wisten zichzelf in veiligheid te brengen. De politie verwacht dat het onderzoek naar de brand in december volledig is afgerond.