‘De laatste Da Vinci’ voor 380 miljoen euro geveild

Kunstmarkt Het aan Leonardo da Vinci toegeschreven topstuk Salvator Mundi is nu het duurste schilderij ter wereld. De koper is onbekend.

Op een Amerikaanse boedelveiling bracht het stuk twaalf jaar geleden 10.000 dollar op, maar sinds woensdagavond is het met afstand het duurste schilderij ter wereld. Salvator Mundi, Leonardo Da Vinci’s portret van Christus als redder van de wereld, is bij Christie’s in New York geveild voor 450,3 miljoen dollar, 380 miljoen euro.

Het oude veilingrecord, de 179 miljoen dollar die Picasso’s Vrouwen van Algiers in mei 2015 opbracht, werd daarmee verpulverd. Een onbekende telefonische bieder kocht het uit circa 1500 daterende schilderij van Da Vinci.

Kunsthandelaar Bob Haboldt spreekt van „een mijlpaal in de geschiedenis van het kunstverkopen”. Met een enorme marketingcampagne had Christie’s ‘De laatste Da Vinci’ in de markt gezet. Het reisde naar Hongkong, Londen, San Francisco en New York. En voor de eerste keer schakelde het veilinghuis een extern pr-bureau in. In een videofilm werd het schilderij vergeleken met „de ontdekking van een nieuwe planeet”.

In Beeld: Veilen is een kunst apart!

Salvator Mundi is een omstreden schilderij. Toen een consortium van kunsthandelaren het houten paneel in 2005 kocht, verkeerde het in zeer slechte staat. Het is langdurig gerestaureerd. Over de toeschrijving aan Da Vinci zijn niet alle geleerden het eens. Sommigen veronderstellen dat alleen het haar en de handen van Christus door hem zijn geschilderd, en de rest door leerlingen.

Christie’s mag Dan Brown wel dankbaar zijn, zegt Haboldt. Met zijn megabestseller De Da Vinci code zette de Amerikaanse thrillerschrijver de Leonardo-hype vijftien jaar geleden in gang. Met tegenstrijdige gevoelens volgde de kunsthandelaar de veiling van Salvator Mundi. „Het was een ‘freak show’. Objectief gezien is dit schilderij zoveel geld niet waard. Maar als je in de kunstmarkt gelooft, dan is de prijs volkomen terecht. Schilderijen van Cézanne, Klimt, Picasso en Pollock hebben meer dan honderd miljoen dollar opgebracht. Dan is 450 miljoen voor een werk van de allergrootste naam uit de kunstgeschiedenis de juiste prijs.”

Salvator Mundi was eigendom van de Russische miljardair Dmitri Rybolovlev, die naar verluidt verwikkeld is in een echtscheidingsprocedure. De Rus kocht het schilderij in 2013 voor 127 miljoen dollar van de Zwitserse zakenman en kunsthandelaar Yves Bouvier.

De 450 miljoen dollar gaat naar drie partijen. Christie’s ontvangt vermoedelijk zo’n 50 miljoen dollar commissie. Inbrenger Rybolovlev zal een fors deel van het restant moeten afstaan aan de partij die hem een veilingopbrengst van 100 miljoen dollar had gegarandeerd.