Recensie

Recensie Media

De beste en slechtste nieuwe vechtgames

Mobiele games De appstores worden overspoeld door nieuwe vechtgames. Welke zijn (niet) de moeite waard?

Met ‘Armajet’ lijkt uitgever Super Bit Machine de perfecte shooter in handen te hebben.
Met ‘Armajet’ lijkt uitgever Super Bit Machine de perfecte shooter in handen te hebben. Beeld Super Bit Machine

Perfecte shooter voor jonge én oude gamers

Welcome to Armajet”, galmt een bombastische stem bij het openen van deze nieuwe game van de Californische ontwikkelaar Super Bit Machine. Het is meteen duidelijk dat Unreal Tournament (1999) een grote invloed was voor de makers. Een van hen is een voormalig kampioen die rond de eeuwwisseling vele e-sportwedstrijden won. Hoewel Armajet een 2D-platform mobiele shooter is die zich afspeelt in kleine afgebakende arena’s, is de spelervaring bijna gelijk. In maximaal vier minuten durende spelrondes blaas je, afhankelijk van de spelmodus, in je eentje of in een team de tegenstanders in futuristiche omgevingen naar het hiernamaals. Met de gelikte graphics en volledig aanpasbare personages lukt het Armajet zowel de oude als jonge gamer te boeien. De besturing, twee vierpuntsdruktoetsen aan beide kanten van het scherm (een voor beweging en een om je wapen te richten), voelt natuurlijk. Ondanks de bloederige actie en chaos op het scherm heb je die snel onder de knie. Momenteel is Armajet als beta-versie beschikbaar voor gebruikers die zich aanmelden. Hoewel de game gratis met in-app aankopen zal zijn, is ervoor gezorgd dat big spenders niet overheersend kunnen worden in het spel. Als dat evenwicht bewaakt kan worden als Armajet voor iedereen beschikbaar wordt, heeft Super Bit Machine de perfecte shooter in handen.

Knokken tegen frustratie

Dat iconische spelontwikkelaars als Nintendo en Sega teruggrijpen naar het verleden is niet gek. Hun catalogi zitten boordevol klassiekers waar ze makkelijk en goedkoop nog een keer mee kunnen verdienen. En in het geval van Golden Axe is dat wel heel makkelijk, want het is een schaamteloze kopie van het origineel uit 1989. Het verhaal van deze 2D-beat ‘em up is simpel, zoals alles simpeler en onschuldiger leek te zijn in de jaren tachtig. Een kwaadaardige schurk valt met zijn leger een vredig land binnen, waarna drie schaars geklede helden terug vechten. Golden Axe is traditioneel opgebouwd: een paar schermen per level met makkelijke vijanden en aan het einde een sterke eindbaas. Dat was prima hersenloos vertier geweest als spelontwikkelaar Sega iets meer moeite had gestoken in de besturing. De vierpuntsdruktoets en de drie vechttoetsen aan beide kanten van het scherm reageren veel te traag; een fout die terug te zien is bij andere heruitgaves zoals Capcom’s mobiele Megaman-reeks. Daarnaast maakt Golden Axe geen gebruik van het hele scherm van je mobiele apparaat. Twee storende blauwe balken nemen onnodig ruimte in beslag. De reclames in de gratis versie nemen daarentegen wel het hele scherm over (voor 1,99 euro maak je het spel reclamevrij). In deze game knok je meer tegen frustratie dan de slechteriken.

Op pad in een vreemde wereld

ICEY is een prachtig geanimeerde platform beat-‘em-up die vorig jaar al verscheen voor Steam en PS4, maar nu ook beschikbaar is voor Android en iOS. Het spel doet denken aan de snelle actie van het nog veel mooiere en iets poezeligere Dust: An Elysian Trail. Niets in de wereld van ICEY is wat het lijkt. Vanaf het begin wordt de hoofdpersoon bij de hand genomen door een mysterieuze verteller die aanwijzingen geeft wat je moet doen: volg deze pijl, spring niet in een plas met zuur. Maar als je echt wilt weten hoe deze vreemde wereld in elkaar steekt, dan moet je juist je eigen pad volgen. Het is verfrissend hoe ICEY de manier waarop veel lineaire beat-‘em-ups opgebouwd zijn weet te persifleren. Laat je niet door de eerste vijf onduidelijke minuten van het spel misleiden; hierna wordt het pas echt interessant (om niet het spelplezier te bederven verklap ik niets). De besturing voelt natuurlijk aan en laat je makkelijk vele vechtcombo’s met futuristische wapens uitvoeren Het grote minpunt is de instabiliteit van de app op Android. Bij veel spelers start het spel na installeren niet op vanwege een fikse bug. Hoewel daar momenteel aan gewerkt wordt (de ontwikkelaar raadt aan het mobiele apparaten te herstarten) is dit natuurlijk een grote afknapper. ICEY is verfrissend en fraai, maar als je er niet mee kunt spelen is de lol er snel vanaf.

Showmannen in maillots

Het is onwijs moeilijk om worstelen sexy te maken op een mobiel apparaat. Het gaat om grote zweterige mannen (vergeet de schaars geklede vrouwen niet) die vetes uitvechten in een grote bombastische macho-soap. Wil je dat wel op je scherm hebben? In Amerika zijn er genoeg fans. Maar hoe krijg je spelers die niet zo bekend zijn met de bonkige allure en de volkse glamour van deze sport aan een worstelspel? The Muscle Hustle doet een goede poging. Door te kiezen voor een tekenfilmachtige uitstraling blijft het spel laagdrempelig: de clichés van de louche trainers met een sigaar in hun mond en de flamboyante showmannen in maillots zijn als stripfiguren veel makkelijker te slikken. Daarnaast hoef je ook geen ingewikkelde knoppencombo’s uit je hoofd te leren, The Muscle Hustle is eigenlijk gewoon een flipperspel. Je worstelt door de vechtersbazen als knikkers tegen elkaar aan te slingeren. Dat doe je door overal op het scherm te tikken en je vinger naar achteren te trekken. De makers moeten natuurlijk ook geld verdienen en dat doen ze via in-app aanbiedingen die gelukkig niet te dwingend aanvoelen. The Muscle Hustle lukt het om, net als gelauwerde Netflix-serie Glow, worstelen leuk en aantrekkelijk te maken. Ook voor gebruikers die niks hebben met glimmende maillots en niet teveel geld willen uitgeven aan een vermakelijke game.