Da Vinci duurste kunstwerk ooit: 450 mln dollar

Salvator Mundi verwisselde op een veiling in New York voor een recordbedrag van eigenaar. De cataloguswaarde was 100 miljoen.

Bezoekers fotograferen het Da Vinci-schilderij tijdens een kijkdag voorafgaand aan de veiling.
Bezoekers fotograferen het Da Vinci-schilderij tijdens een kijkdag voorafgaand aan de veiling. Foto Justin Lane/EPA

Het schilderij Salvator Mundi van Leonardo da Vinci is woensdagavond in New York geveild voor 450,3 miljoen dollar, omgerekend zo’n 382 miljoen euro. Daarmee is het kunstwerk van de Italiaanse renaissanceschilder het duurste in de geschiedenis. De koper wil anoniem blijven.

De uiteindelijke verkoopprijs viel een stuk hoger uit dan de cataloguswaarde van 100 miljoen dollar die veilinghuis Christie’s aan het werk had gegeven. ‘Christus als redder van de wereld’, zoals het schilderij in het Nederlands heet, was dan ook de laatste Da Vinci in privé-eigendom. De verkoper was de Russische miljardair Dmitri Rybolovlev. Hij kocht Salvator Mundi in 2013 voor 127 miljoen dollar.

Controverse

Salvator Mundi. Foto Christie’s

Da Vinci schilderde Salvator Mundi, een olieverfafbeelding op een walnotenhouten paneel van een zegenende Jezus Christus, rond 1500. Het is één van de minder dan twintig overgebleven schilderijen van Da Vinci (1452-1519).

Salvator Mundi ging jarenlang door voor een kopie van het origineel - in 1958 verwisselde het op een veiling in Londen van eigenaar voor slechts 45 pond. Na een uitvoerige restauratie bevestigden kenners pas in 2011 dat het werk een echte Da Vinci is.

In Beeld: Veilen is een kunst apart!

Daarmee kwam er nog geen einde aan de twijfels rond het werk. De Nederlandse kunsthistoricus Michael Kwakkelstein denkt bijvoorbeeld dat alleen de handen en het haar van Christus het werk zijn van Da Vinci zelf. Zijn leerlingen zouden de rest van het portret hebben geschilderd. En dan is er nog de glazen bol op het schilderij. In het echt geeft zo’n bol het beeld ondersteboven weer, maar op het schilderij is dat niet het geval. Een fout die de wetenschapper Da Vinci nooit zou hebben gemaakt, zegt zijn biograaf Walter Isaacson.

Lees ook: Omstreden ‘laatste’ Da Vinci te koop voor ten minste 100 mln dollar

Dat soort twistpunten deden woensdag op de veiling schijnbaar niet ter zake. “Het was een moment waarop alles meezat”, zei Jussi Pylkkänen, de directeur van Christie’s, tegen persbureau Reuters. “Ik denk dat Leonardo heel erg blij zou zijn geweest. Een schilderij als dit heb ik nog nooit voorbij zien komen.”

Salvator Mundi lost Interchange (1955) van de Nederlands-Amerikaanse kunstenaar Willem de Kooning af als duurste kunstwerk ooit. Een Amerikaanse hedgefondsbeheerder betaalde in 2015 zo’n 300 miljoen dollar voor dat abstracte schilderij. De verkoopprijs van de Da Vinci overtreft ook ruim het vorige record op een kunstveiling: 181,2 miljoen dollar, in 2015 eveneens bij Christie’s betaald voor de Picasso Les Femmes d’Alger.