Collse Watermolen

Noordbrabants Museum koopt landschap Van Gogh

Het Noordbrabants Museum in Den Bosch heeft bij Sotheby’s in New York het doek Collse watermolen van Vincent van Gogh gekocht. Met een prijs van bijna 3 miljoen euro is het de grootste aankoop ooit voor het museum.

„Dit lentelandschap met een watermolen met rode daken is een relatief heldere en kleurrijke voorstelling in het Brabantse oeuvre van Van Gogh. Het is een van de weinige belangrijke schilderijen uit de Brabantse periode van Van Gogh die nog in particulier bezit waren”, aldus een woordvoerster.

Vincent van Gogh schilderde de Collse watermolen, een olieverf op doek van 60,5 x 80 centimeter, in mei 1884. „Hoewel Van Gogh in dit landschap geen figuren schilderde, symboliseert de watermolen met de draaiende raderen het werkende bestaan”, zegt het museum.

De Collse watermolen lag destijds bij het toenmalige station Nuenen-Tongelre, weet het museum, maar staat nu in Eindhoven en werd in 1975 gerestaureerd.

Het schilderij kon worden gekocht met hulp van de provincie Noord-Brabant, Vereniging Rembrandt en Mondriaan Fonds en met middelen uit een legaat. Het zal binnenkort in Den Bosch te zien zijn. (ANP)