Boete AkzoNobel voor ontsnapt gas en zoutzuur

Het bedrijf moet een boete betalen van een ton. De rechtbank noemt de incidenten “zeer ernstig”.

Zoutwinning bij AkzoNobel in Hengelo
Zoutwinning bij AkzoNobel in Hengelo Foto Lex van Lieshout / ANP

Chemiebedrijf AkzoNobel is door de rechter in Rotterdam veroordeeld tot een boete van 100.000 euro wegens onveilige werksituaties waarbij chloorgas en zoutzuur vrijkwam. Daardoor liepen zowel werknemers, het milieu en omwonenden gevaar. De rechtbank noemt de incidenten “zeer ernstig en een professioneel bedrijf onwaardig”. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste begin november een boete van 450.000 euro.

Tussen 2013 en 2015 kwam het bij het bedrijf in Rotterdam meerdere keren voor dat veiligheidsvoorschriften niet werden gevolgd. Voorjaar 2013 kwam er bij werkzaamheden aan leidingen chloorgas vrij dat werd ingeademd door twee werknemers. Die moesten daarop voor behandeling naar het ziekenhuis. Begin januari 2015 raakten vier werknemers gewond nadat ze zoutzuur over zich heen kregen, een van hen moest worden opgenomen in het ziekenhuis. Naderhand bleek dat de werknemers geen beschermende kleding droegen. Bedrijven in de omgeving moesten vervolgens worden ontruimd vanwege de ontstane zoutzuurwolk.

Lees ook over de gevolgen van de lekkages bij AkzoNobel voor de omgeving: En plots sterven de bomen en planten af

Ook werd tweemaal de lozingsnorm ernstig overschreden, waar geen melding van werd gemaakt. Het Staatstoezicht op de Mijnen stelde AkzoNobel vorig jaar al onder verscherpt toezicht nadat bleek dat er sinds 2014 op en buiten het fabrieksterrein regelmatig lekkages zijn, waardoor al 130 ton in het milieu terechtkwam. Niettemin waren er afgelopen zomer weer nieuwe lekkages.

Tijdens de rechtszaak tegen het chemieconcern schetste het OM een beeld van een onderneming dat “slordig, haast onverschillig” met de regels, waar “welbewust risico’s” zouden worden genomen, en waar “veiligheid ondergeschikt is aan het productieproces”. De overtredingen door AkzoNobel telden acht kantjes in het dossier. De openbaar aanklager noemde de onderneming zelfs een “veelpleger” en “draaideurcrimineel”.