Bleker: minder varkens in Brabant en Limburg

Mestfraude Voormalig staatssecretaris Bleker (Landbouw, CDA) pleit voor inkrimping van de varkensstapel bij de aanpak van het mestprobleem.

De varkensstapel in Oost-Brabant en Noord-Limburg moet worden ingekrompen. Dat vindt voormalig staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw, CDA).

Volgens hem is in deze regio „maatschappelijk gezien sprake van een te grote concentratie van varkenshouderijen”. Het grote aantal varkens is mede oorzaak van het mestoverschot in de regio. Bleker vindt dat de sector en het ministerie samen moeten zorgen voor „een warme sanering.”

Dat zegt Bleker tegen NRC in een dubbelinterview met voormalig minister Laurens-Jan Brinkhorst (Landbouw, D66) over de mestfraude. Brinkhorst is voorstander van een onmiddellijke, landelijke inkrimping van het aantal varkens.

Zover gaat Bleker nu nog niet. Hij vindt dat de varkenssector „nog een laatste kans” verdient om het mestoverschot op te lossen met technologische middelen. Bleker: „Als ze die niet grijpen, dan zit er niks anders op dan de route die nu al door de heer Brinkhorst wordt aangegeven: de landelijke reductie van het aantal dieren. Als laatste middel.”

Brinkhorst: „Ik denk dat er innovatie moet komen waardoor de sector sterker wordt, maar dat een aantal bedrijven daar niet aan kan voldoen. Dat leidt dan toch tot een kleinere sector. Dat past in het verhaal waar dit kabinet voor staat: een serieuze verbetering van de duurzaamheid van Nederland. Het lijkt me logisch als mevrouw Schouten deze uitdaging oppakt.”

Brinkhorst adviseert minister Schouten (Landbouw, ChristenUnie) om een langetermijnvisie te ontwikkelen, met een systeem van ketenaansprakelijkheid. „Je kunt niet achter iedere boer een politieman zetten. Maar ook de financieringsorganisaties moeten gesaneerd worden, de Rabobank zoals u schreef, de adviseurs.”

Brinkhorst en Bleker willen meer wegcontroles door de NVWA. De toezichthouder controleert in het zuiden van het land 600 vrachten per dag met vijf man. Bleker: „Het is een risicovolle sector. Dus om het op zijn Gronings te zeggen: ‘dat aantal valt me niet mee’.”

Interview pagina E4-5