Belgische Kansspelcommissie kijkt naar ‘gokelementen’ game

De game Star Wars: Battlefront II biedt aankopen waarbij spelers van te voren niet weten wat ze zullen krijgen. De Kansspelcommissie wil onderzoeken of dat neerkomt op gokken.

Star Wars: Battlefront II.
Star Wars: Battlefront II.

De Belgische Kansspelcommissie gaat onderzoek doen naar de zogenoemde ‘lootboxes’ in de game Star Wars: Battlefront II. Dat meldde het Belgische VTM Nieuws woensdag. Ook de Nederlandse Kansspelautoriteit doet sinds vorige week onderzoek naar lootboxes. Dat zijn aankopen binnen een game, waarbij niet bekend is wat de speler precies krijgt. Pas na betaling krijgt de speler te zien wat ze heeft gekocht. De Kansspelcommissie wil uitzoeken of dat neerkomt op gokken. Zo ja, dan staat uitgever Electronic Arts (EA) mogelijk een boete te wachten.

De uitgever kondigde op donderdagnacht aan dat zij aankopen met echt geld voorlopig uitschakelt in de game, die op vrijdag uitkomt. “We horen dat deze kwestie een verder fantastische game overschaduwt. Dat was nooit onze bedoeling. Het spijt ons dat we dit niet goed hebben gedaan.” De mogelijkheid om aankopen met echt geld te doen “keert pas terug na aanpassingen aan de game”, aldus de persverklaring.

De nieuwe Star Wars-game raakte de afgelopen weken in opspraak omdat het volgens gamers lastig is om te winnen of verder te komen wanneer je geen lootboxes koopt. Ze bevatten wapens en bonussen die het verslaan van tegenstanders aanzienlijk gemakkelijker maken. Voor tien euro kunnen tussen de vijf en de negen lootboxes worden aangeschaft, afhankelijk van het type dat de speler kiest. De kosten komen bovenop de basisprijs van 60 euro voor de game.

Het is wel mogelijk om de doosjes met punten (‘credits’) uit het spel vrij te spelen, maar de game deelt die mondjesmaat uit. Minstens één spelmodus blokkeert tijdelijk het toekennen van credits als er te lang gespeeld wordt. Bovendien kunnen delen van de game slechts worden vrijgespeeld met credits, zoals wanneer je Luke Skywalker zou willen spelen.

Volgens een berekening van de fansite Star Wars Gaming zou het 4.500 uur speeltijd of 2.100 dollar kosten om alle bonussen in de game vrij te spelen.

Tijdens een vraagsessie op de site Reddit zei ontwikkelaar John Wasilczyk dat „het verdienen van credits een stuk sneller gaat dan mensen denken”. Ook beloofde hij aan het systeem te blijven sleutelen totdat gamers er gelukkig mee zouden zijn. Ontwikkelaar DICE maakte de afgelopen weken al een aantal kleine aanpassingen aan het systeem, waaronder het verlagen van het aantal punten dat nodig is om bepaalde content vrij te spelen.

Officieel is Battlefront II vanaf vrijdag te koop, maar spelers mochten de afgelopen weken met een proefversie aan de slag.

Nederland

Constructies met lootboxes zijn al enkele jaren te vinden in games, ook in spellen die 60 euro of meer kosten. Onder andere Middle-Earth: Shadow of War kwam dit jaar onder vuur te liggen vanwege de aanwezigheid van lootboxes. Ook naar de game Overwatch wordt onderzoek gedaan door de Belgische Kansspelcommissie.

De Nederlandse Kansspelautoriteit waarschuwde vorige week voor lootboxes. Omdat de inhoud door toeval wordt bepaald, zou er een mogelijk risico zijn op verslaving of grote financiële uitgaven, schreef de autoriteit in een persverklaring. Momenteel doet zij onderzoek naar een mogelijke link tussen lootbox-aankopen en „problematisch gokgedrag”. „Wij zitten hier bovenop,” zegt een woordvoerder van de Kansspelautoriteit. „Daarom hebben wij ook een waarschuwing uitgevaardigd dat sommige spellen gokelementen kunnen bevatten.” Over individuele games doet ze geen uitspraken.

In oktober werden in het Britse parlement vragen gesteld over lootboxes , onder andere of ze niet onder de Britse gokwetten moeten vallen.

“Het kopen van lootboxes in Battlefront II komt niet overeen met gokken. Je kan ook winnen zonder echt geld te betalen”, reageert een vertegenwoordiger van EA in een email. “Bovendien ontvangt een speler altijd content uit een lootbox.”

Update, 17-11: De persverklaring en een reactie van de uitgever van donderdagavond zijn verwerkt in het artikel.