Arrestaties om handel in gekraakte modems Ziggo

Drie Rotterdammers installeerden de afgelopen tijd meer dan vijfhonderd illegale modems waardoor mensen gratis internet en televisie hadden.

De kopers hebben de kastjes nog thuis, maar kunnen er niets meer mee doen. Mogelijk worden zij vervolgd voor heling.
De kopers hebben de kastjes nog thuis, maar kunnen er niets meer mee doen. Mogelijk worden zij vervolgd voor heling. Foto Koen van Weel/ANP

De Nederlandse politie heeft begin deze week drie Rotterdammers gearresteerd in het onderzoek naar de handel in illegale modems. Het drietal installeerde de afgelopen tijd meer dan vijfhonderd modems bij mensen die daardoor gratis internet en televisie hadden.

Het gaat om zogeheten gekloonde modems van provider Ziggo. Het onderzoek startte in mei 2017 nadat er ook dergelijke modems in Canada waren aangetroffen. De politie bestelde vervolgens zelf ook twee modems. De eerste aankoop was bedoeld om te zien hoe de drie te werk gingen. Bij de tweede levering werden de drie gearresteerd. Ze worden onder meer verdacht van computervredebreuk en oplichting.

Heling

Uit het onderzoek blijkt dat een 36-jarige Rotterdammer de instellingen van de apparaatjes aanpaste, zodat die het signaal van Ziggo opvingen. De twee andere plaatsgenoten, van 42 en 30, installeerden de kastjes. Een van de twee werkte voor Ziggo. Naast dat ze al zeker vijfhonderd modems hadden verkocht, hadden ze er zeker nog net zoveel op voorraad.

De kastjes werden vooral verhandeld in Rotterdam en omgeving. De drie kwamen via mond-tot-mondreclame aan nieuwe klanten. Geïnteresseerden betaalden eenmalig 150 tot enkele honderden euro’s en konden daarna gratis gebruik van alle Ziggo-kanalen. De kopers hebben de kastjes nog thuis, maar kunnen er niets meer mee doen. Mogelijk worden zij vervolgd voor heling.