1,5 jaar cel voor man die gouverneur van Jakarta met valse filmmontage cel in kreeg

Indonesië De man die ervoor zorgde dat met een valse filmmontage de gouverneur van Jakarta voor twee jaar de cel inging, is nu zelf veroordeeld. Zijn straf is alleen veel lichter.

De oud-gouverneur van Jakarta werd in mei dit jaar veroordeeld op basis van een verknipte video, maar de maker van die bewuste montage moet nu óók de cel in. Woensdag is Buni Yani tot anderhalf jaar gevangenisstraf veroordeeld. Volgens de rechter handelde de universitair docent te kwader trouw bij het monteren van de clip.

De montage van Buni Yani bleek dit voorjaar het ideale materiaal voor een rechtszaak tegen de gouverneur van Jakarta, Basuki Tjahaja Purnama. In Indonesië noemt iedereen hem Ahok. De gouverneur zei in een toespraak iets over een vers uit de Koran. Dat vers zouden moslims misbruiken als argument waarom moslims niet op ongelovigen zouden mogen stemmen.

Lees ook over het vonnis in de blasfemiezaak: Twee jaar cel voor gouverneur Jakarta

Maar Buni Yani liet een cruciaal deeltje in zijn montage weg waardoor het leek alsof Ahok de Koran zelf misleidend noemde. Die video ging viral, een aanklacht wegens godslastering was voor Ahok het gevolg. En hoewel Ahok populair was in Jakarta en graag herkozen wilde worden als gouverneur dit voorjaar, stond de hele verkiezingscampagne in het teken van die rechtszaak en verloor hij alsnog.

De rechtbank oordeelde dat Buni Yani schuldig was aan het aanzetten tot haat en aan het onrechtmatig bewerken van videobeelden die aan een ander toebehoorden. Zijn anderhalf jaar cel is nota bene een lichtere straf dan die van de ex-gouverneur. Ahok kreeg twee jaar celstraf opgelegd, de rechters stonden onder druk van grote demonstraties van duizend moslims die zijn veroordeling eisten.