Vrouwen verdienen minder maar zijn vaker tevreden over salaris

Vrouwen van 36 jaar en ouder verdienen gemiddeld 8 procent minder dan mannen, blijkt uit het Nationaal Salaris Onderzoek.

Foto Getty Images

Nederlandse vrouwen verdienen nog altijd aanzienlijk minder dan mannen, maar zijn vaker tevreden met hun salaris. Dat blijkt woensdag uit het Nationaal Salaris Onderzoek van het digitale tijdschrift Intermediair dat gedaan is in samenwerking met Nyenrode Business Universiteit.

Vrouwen van 36 jaar en ouder verdienen gemiddeld 8 procent minder dan mannen. Jaarlijks komt dat gemiddeld neer op een verschil van 3.662 euro bruto. Bij jongere vrouwen ligt dat verschil met 4 procent aanzienlijk lager. Tegelijkertijd vindt ruim 55 procent van vrouwen het salaris rechtvaardig, tegenover 50 procent bij de mannen.

Dat is opvallend omdat vrouwen de afgelopen twee jaar vaker hun salaris hebben zien dalen dan mannen. Ook zijn mannen er vaker met hun salaris op vooruit gegaan. Volgens onderzoeker Garikai van Weydom van Intermediair komt dit omdat mannen “primaire arbeidsvoorwaarden het belangrijkste aspect aan een werkgever vinden” terwijl vrouwen “de balans tussen werk en privé het belangrijkst vinden”. Op de online enquête reageerden dit jaar ruim 72 duizend werkende Nederlanders.

Burn-out

Daarnaast zijn vrouwen vaker gedwongen hun loopbaan te onderbreken dan mannen vanwege een burn-out of overspannenheid. Naast werkloosheid (mensen kunnen geen nieuwe baan vinden) en familieredenen zoals zwangerschap is dat de derde meest voorkomende reden om niet te werken.

15 procent van de vrouwelijke respondenten zegt dat ze hun loopbaan hebben moeten onderbreken vanwege een burn-out of overspanning. Bij mannen ligt dat met 9 procent een stuk lager.

Het onderzoek vroeg dit jaar voor het eerst aan respondenten of de burn-out ook was vastgesteld door een bedrijfs- of huisarts. Daarmee kan nu de komende jaren beter worden gekeken of er sprake is van een groei van de psychologische aandoening.

Lees ook: Burn-out lijkt veel voor te komen, maar wat is het nu eigenlijk? Lees dit vragenstuk en andere artikelen over een burn-out van NRC eerder dit jaar

Uit het onderzoek blijkt verder dat bij 10 procent van de hoger opgeleiden een “groot risico op ernstige overspanning of een burn-out” bestaat. Op jongere leeftijd is dat risico groter bij zowel mannen als vrouwen. Vooral Nederlanders die werkzaam zijn in de horeca, administratie, het onderwijs, de journalistiek en marketing en communicatie lopen een groot risico op een burn-out.

Dat zijn sectoren waar minder vaak sprake is van een vast contract. Het Nationaal Salaris Onderzoek, dat elke twee jaar wordt uitgevoerd, concludeert dat een flexibel contract de kans op een burn-out groter maakt.