Airbus sluit grootste deal uit zijn geschiedenis

Maar liefst 430 vliegtuigen voor de korte en middellange afstand zijn besteld. De toestellen zijn bedoeld voor prijsvechters als Frontier.

De vliegtuigen zijn onder meer bedoeld voor prijsvechter Frontier
De vliegtuigen zijn onder meer bedoeld voor prijsvechter Frontier Foto EPA/Airbus Press

De Europese vliegtuigfabrikant Airbus heeft 430 toestellen verkocht aan de Amerikaanse investeerder Indigo Partners. De deal, waar omgerekend ruim 42 miljard euro mee gemoeid is, is de grootste ooit voor de fabrikant.

De verkoop werd woensdag bekendgemaakt op de luchtvaartshow in Dubai. Het gaat om toestellen van de types A320neo en A321neo, geschikt voor korte tot middellange afstanden. De toestellen zijn bedoeld voor prijsvechters waar private equityfonds Indigo Partners een belang in heeft: Wizz Air (Hongarije), Frontier Airlines (Verenigde Staten), JetSMART (Chili) en Volaris (Mexico). Indigo Partners, gevestigd in de Amerikaanse stad Phoenix, had al een bestelling voor 427 vliegtuigen staan bij Airbus.

Lees ook: De hegemonie van vliegtuigfabrikanten Airbus en Boeing houdt stand

Tijdens de luchtvaartshow worden de deals die vliegtuigfabrikanten als Airbus, maar ook de grote Amerikaanse concurrent Boeing, hebben gesloten met kopers bekend. Zo bestelde flydubai 175 vliegtuigen van het type 737 bij Boeing en nam de maatschappij nog eens een optie op 50 toestellen. Voor de luchtvaartshow had Airbus 288 toestellen verkocht in 2017 en Boeing 605. Als de aangekondigde deals doorgaan, zal het een nek-aan-nekrace worden tot het einde van het jaar om wie de meeste vliegtuigen heeft verkocht in 2017.

Boeing en Airbus zijn de grootste spelers op de markt. In 2016 verkocht Airbus in totaal 688 toestellen en Boeing 748. Hoewel Boeing van oudsher een grotere speler is, groeide Airbus in 2016, waar Boeing minder toestellen verkocht.