Veertien doden door zware regenval in Griekenland

Grote delen van Griekenland kampen met wateroverlast. Op het eiland Symi is de noodtoestand uitgeroepen.

Schade na de storm op het Griekse eiland Symi
Schade na de storm op het Griekse eiland Symi Foto Argiris Madikos/ AP

Zeker veertien mensen zijn omgekomen na zware regenval in de omgeving van de Griekse hoofdstad Athene. Vooral het dorp Mandra is zwaar getroffen: de brandweer heeft daar twaalf lichamen geborgen, zo meldt persbureau AP. Aan zee vond de kustwacht de andere twee lichamen, die waarschijnlijk door het water de zee in waren gesleurd.

Sinds zaterdag kampen grote delen van Griekenland met wateroverlast. In de afgelopen dagen stormde het hevig, waarbij veel neerslag viel. In een aantal dorpen reikte het water tot aan de daken van de huizen. Op dinsdag riep Griekenland de noodtoestand uit op het eiland Symi nadat door hevige rukwinden auto’s in zee belandden en woningen werden vernietigd. Ook viel de elektriciteit uit.

‘Ergste overstroming ooit’

Griekse hulpdiensten hebben meer dan 600 meldingen ontvangen van overstroomde huizen. In het dorp Nea Peramos, 27 kilometer ten westen van Athene, zijn de rivieren veranderd in modderstromen. Burgemeester Grigoris Stamoulis vertelt aan de tv-zender Antenna TV dat bijna het gehele dorp is overstroomd. “Ik denk niet dat we dergelijke overstromingen ooit eerder hebben meegemaakt.”

De nationale brandweer meldde woensdagmiddag dat zij minstens 86 mensen bevrijd heeft die door het noodweer vastzaten in hun auto’s en woningen. Ook werden in Mandra zeker twaalf mensen gered uit een bus die niet verder kon rijden.