Thuiskok

Linzensoep

Deze rustieke soep is ideaal voor kouder weer en is voedzaam genoeg om als maaltijdsoep gebruikt worden. De peer geeft het een hint van fruitig zoet. Geheelonthouders kunnen het glas wijn overslaan, dat heb ik ook gedaan.

Maak de wortels, de peer en de bleekselderij schoon en snijd ze in even grote blokjes. Pel en snipper de ui. Verwarm wat olijfolie in een grote braadpan en fruit hierin de uisnippers 2 tot 3 minuten op halfhoog vuur. Voeg de overige groenten en de peer toe. Schenk na enkele minuten de witte wijn erbij en roer goed. Voeg de linzen toe als de wijn is verdampt en schep ze erdoor. Schenk er zoveel koud water bij dat de linzen onderstaan. Voeg het bouquet garni en peper naar smaak toe (geen zout). Dek de pan af en laat het gerecht circa 30 minuten sudderen op laag vuur, tot de linzen gaar zijn. Haal het bouquet garni eruit en voeg zout en peper toe. Je kunt alles pureren en door een fijne zeef werken of de stukken laten zitten voor een rustieker gerecht. Serveer met een scheutje gearomatiseerde olie, fleur de sel en peterselie.