Rijkste vrouw Afrika ontslagen als hoofd staatsoliebedrijf Angola

Isabel dos Santos werd in 2016 door haar vader benoemd tot president-directeur van het staatsoliebedrijf Sonangol.

Een archieffoto uit 2013 van Isabel dos Santos.
Een archieffoto uit 2013 van Isabel dos Santos. Foto Bruno Fonseca/EPA

Isabel dos Santos, vermoedelijk de rijkste zakenvrouw van Afrika en dochter van de Angolese oud-president José Eduardo dos Santos, is ontslagen als president-directeur van het staatsoliebedrijf Sonangol. Dat heeft de nieuwe president van Angola João Lourenço woensdag bekendgemaakt, schrijft persbureau AFP.

Het is niet direct duidelijk wat de aanleiding is voor het ontslag. In een verklaring stelt Lourenço dat Dos Santos “is ontheven van haar taken” binnen het bestuur van de oliegigant. Isabel dos Santos (44) wordt door critici gezien als een symbool van nepotisme in het Afrikaanse land.

Dos Santos werd in de zomer van 2016 door haar vader aangesteld als president-directeur. Daarmee kwam ze aan het hoofd te staan van het staatsoliebedrijf van Angola, dat sinds de sterke daling van de internationale olieprijs de afgelopen jaren het land in een economische crisis heeft doen storten. Angola is een van de grootste olieproducerende landen van Afrika.

Nieuwe president Angola kiest eigen koers

Deze zomer stapte José Eduardo dos Santos na bijna 38 jaar op als president. Lourenço, een partijgenoot van de regeringspartij MPLA en voormalig minister van Defensie, werd naar voren geschoven als zijn opvolger. Verwacht werd dat hij als marionet van de oud-president de belangen van de Dos Santos-familie zou kunnen beschermen.

Tijdens zijn verkiezingscampagne beloofde Lourenço de Angolese economie uit het slop te halen en te strijden tegen corruptie. Hoewel het nog niet duidelijk is waarom Isabel dos Santos moet vertrekken, geeft haar vertrek volgens NRC-correspondent Bram Vermeulen wel een duidelijk signaal af:

“Lourenço voert vanaf dag één een eigen koers. Een beter bewijs dan dit is er niet. Als chef van Sonangol heb je na de president feitelijk de machtigste positie van het land.”

Rijkste vrouw van Afrika

Volgens Forbes is Isabel dos Santos de rijkste vrouw van het Afrikaanse continent. Haar vermogen wordt geschat op 3,4 miljard dollar (ongeveer 2,9 miljard euro). Een deel van dat vermogen heeft ze in Nederlandse brievenbusfirma’s ondergebracht.

Lees over Isabel dos Santos en het onderzoek van het internationale onderzoeksplatform EIC, waar NRC deel van uitmaakt: Kleptocratie voor gevorderden

Hoewel de familie altijd volgehouden heeft dat Isabel zelf haar vermogen vergaard heeft, bleek uit documenten in het bezit van NRC dat de familie zichzelf verrijkte op kosten van de Angolese bevolking. Zo werd de bouw van een stuwdam ter waarde van 4,5 miljard dollar toegeschoven aan een consortium dat voor een groot deel in handen was van de dochter van de president.