Pro-westerse coalitie organiseerde ware IS-‘exodus’

Raqqa Honderden IS-strijders en andere jihadisten uit Raqqa werden verspreid in Syrië, maar ze kwamen ook in Turkije terecht.

Een lid van de Syrische strijdkrachten staat bij de ruïnes van verwoestte gebouwen in Raqqa.
Een lid van de Syrische strijdkrachten staat bij de ruïnes van verwoestte gebouwen in Raqqa. Foto Erik De Castro/Reuters

Op 12 oktober – enkele dagen voordat IS-hoofdstad Raqqa zou vallen – vragen de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDS) aan Abu Fawzi of hij met zijn truck enkele ontheemde gezinnen in veiligheid wil brengen. Duizenden dollars krijgt hij voor de rit, op voorwaarde dat hij zijn mond houdt. Maar als Fawzi Raqqa binnenrijdt, ziet hij dat er iets niet klopt. in plaats van gevluchte gezinnen, staan er IS-strijders klaar om geëvacueerd te worden, inclusief wapens, munitie, vrouwen en kinderen.

De pro-westerse SDS heeft met medeweten van het Pentagon een deal gemaakt met de achtergebleven IS-strijders. Het zijn maar liefst 250 strijders met 3.500 familieleden die vervoerd moeten worden. Ze worden niet alleen verspreid over Syrië, maar worden ook over de grens met Turkije gebracht. Dit achterhaalde de BBC door met vrachtwagenchauffeurs en getuigen te praten. De nieuwszender concludeert: dit was geen evacuatie meer, maar een IS-exodus.

Lees ook: Honderd IS-strijders geven zich over in Raqqa

Dat IS-strijders zo massaal een vrijgeleide krijgen, is ongebruikelijk. In augustus gebeurde dat met strijders aan de grens bij Libanon. Nu gebeurde dat dus in Raqqa. Het idee erachter was dat de stad zo kon worden ingenomen zonder het dodental onder de Koerden die vanuit de SDS tegen IS streden, te laten oplopen. Dat was de uitleg die kolonel Ryan Dillon gaf namens de internationale anti-IS-coalitie aan de BBC. „We laten lokale bestuurders zo veel mogelijk het initiatief. Wat er gebeurt, gebeurt door hen, met hen en via hen. Het gaat om de Syriërs, degenen die vechten en omkomen, zij nemen de operationele besluiten,” zei hij

Uit een reconstructie van de BBC blijkt dat niet alleen IS-strijders zijn verspreid over Syrië en Turkije, maar dat de chauffeurs ook andere, buitenlandse jihadisten hebben meegenomen uit Raqqa. Volgens verschillende chauffeurs ging het daarbij om jihadisten uit Frankrijk, Turkije, Azerbajdzjan, Pakistan, Jemen, Saoedi-Arabië, China, Tunesië en Egypte.

De ontwikkelingen staan in schril contrast met de woorden van de Amerikaanse minister van Defensie James Mattis. In mei verklaarde hij nog aan de pers: „Het is onze intentie om buitenlandse jihadisten de gevechten niet te laten overleven. We staan niet toe dat ze zullen terugkeren naar Noord-Afrika, Europa, Amerika, Azië of Afrika. We laten dat niet toe.”

Bekijk ook de video: Hoe Islamitische Staat opstond en weer ondergaat: